Clicky

 
Transport Online - WSJ: hoofdpiloot tijdens ontwikkeling 737 MAX wordt aangeklaagd

WSJ: hoofdpiloot tijdens ontwikkeling 737 MAX wordt aangeklaagd

WSJ: hoofdpiloot tijdens ontwikkeling 737 MAX wordt aangeklaagd
17-09-2021 10:59 | Algemeen | auteur ANP

CHICAGO - De hoofdpiloot van vliegtuigbouwer Boeing tijdens de ontwikkeling van de 737 MAX wordt aangeklaagd. Dat schrijft zakenkrant The Wall Street Journal op basis van ingewijden. Volgens de bronnen wordt de piloot verdacht van het verkeerd informeren van de Amerikaanse luchtvaartautoriteit Federal Aviation Administration (FAA) over veiligheidskwesties die te maken hebben met de twee dodelijke crashes van de 737 MAX.

De piloot zou bij Boeing tijdens de ontwikkeling van het toestel een belangrijke contactpersoon zijn geweest van de FAA. Hij moest aangeven hoe piloten moesten leren vliegen met de 737 MAX. De man zou de FAA hebben misleid door aan te geven dat de verschillen in bepaalde systemen tussen de 737 MAX en voorgangers kleiner waren dan werkelijkheid het geval was. Zo zou kostbare trainingstijd kunnen worden uitgespaard en dat zou het toestel aantrekkelijker maken voor klanten. De piloot werkt inmiddels al jaren niet meer bij Boeing.

De 737 MAX werd vanaf maart 2019 lange tijd wereldwijd aan de grond gehouden na twee dodelijke ongelukken in korte tijd met het type. Bij de crashes in Indonesië en Ethiopië kwamen honderden mensen om het leven. De oorzaak bleek een vlieghulpsysteem te zijn dat de neus van vliegtuigen op de verkeerde momenten naar beneden drukte. Boeing heeft aanpassingen gedaan om de problemen te verhelpen.

Inmiddels besloten onder meer de Verenigde Staten, Canada en de Europese Unie de 737 MAX weer te laten vliegen.

Foto's

  • Sipke Appel
    PH-BXU (MSN 33028)


Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,938
Diesel1,755

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions