Clicky


FNV na peiling: zorgsector loopt leeg, medewerkers zijn op

FNV na peiling: zorgsector loopt leeg, medewerkers zijn op
17-09-2021 10:01 | Binnenland | auteur ANP

UTRECHT - Mensen die in de zorg werken, lopen op hun tandvlees, zegt vakbond FNV Zorg & Welzijn. Bijna twee op de vijf zorgmedewerkers hebben in de afgelopen anderhalf jaar collega's zien vertrekken. En een op de vijf mensen overweegt zelf om de zorg te verlaten. Dat constateert de vakbond na een onderzoek onder 12.218 leden. De FNV voert de rondvraag elke twee jaar uit. De nieuwste versie is de eerste sinds het uitbreken van de coronapandemie.

Volgens de bond loopt de zorgsector leeg. "Zorgmedewerkers zijn op. Al voor de pandemie was de werkdruk enorm hoog en dat is door corona nog eens verergerd. Heel veel momenten om bij te tanken hadden veel werknemers dan ook niet", verklaart FNV-bestuurder Bert de Haas. De vertrekkers werkten vooral in de jeugdzorg, in een verzorgingshuis of verpleeghuis, of in een academisch ziekenhuis.

Een op de drie zorgmedewerkers zegt meerdere keren per week met te weinig mensen op de werkvloer te staan. "Door het tekort aan personeel worden operaties afgezegd, afdelingen gesloten en nemen wachtlijsten zorgelijk toe", aldus de FNV. Bovendien kunnen zorgmedewerkers minder verlof opnemen om af en toe even op adem te komen. Volgens de bond hebben maatregelen om het vele papierwerk tegen te gaan weinig effect gehad.

Toch zijn er ook pluspunten. Zo voelen zorgmedewerkers meer erkenning vanuit de samenleving. Dit willen ze volgens het FNV-rapport graag behouden wanneer de pandemie voorbij is.

De branchevereniging ActiZ, waarbij ongeveer 400 instellingen voor ouderenzorg zijn aangesloten, "herkent en beaamt" de conclusies van de FNV. "Het is heel erg ingewikkeld om roosters rond te krijgen. Van medewerkers wordt veel gevraagd, ze kunnen niet de zorg verlenen die mensen wel nodig hebben. Dit probleem is niet van vandaag op morgen opgelost. Door vergrijzing zal de vraag naar zorg in de komende 20 jaar verdubbelen en de arbeidsmarkt kan dit niet bijbenen. De situatie wordt steeds schrijnender." ActiZ is voor gerichte salarisverhogingen als één van de middelen om het vak aantrekkelijker te maken, zegt een woordvoerder, maar dan moet het geld er wel zijn. "We hebben budget nodig en dat moet van de overheid komen."

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen zei eerder deze week al dat de situatie op de werkvloer "zeer urgent" is en dat er snel een "passende financiële injectie" moet komen om te voorkomen dat meer werknemers de zorg verlaten. Volgens de organisatie hebben dit jaar al ruim 27.000 medewerkers de ziekenhuizen de rug toegekeerd. Jeugdzorg Nederland herkent de signalen van werkdruk en verloop ook. "Dat hangt samen met de grote financiële druk op de sector. We lobbyen al geruime tijd voor reële tarieven en arbeidsvoorwaarden, zodat professionals meer tijd aan kinderen en gezinnen kunnen besteden", aldus een woordvoerster.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,179
Diesel1,956

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions