Clicky

 
Transport Online - Delftse onderzoekers: miljoenen medische mondkapjes zorg onveilig

Delftse onderzoekers: miljoenen medische mondkapjes zorg onveilig

Delftse onderzoekers: miljoenen medische mondkapjes zorg onveilig
16-09-2021 13:57 | Coronavirus | auteur ANP

DELFT - Miljoenen medische mondmaskers die vorig jaar bestemd waren voor zorgmedewerkers in ziekenhuizen voldoen niet aan de veiligheidseisen, concludeert de TU Delft na onderzoek. Ze beschermen niet of nauwelijks tegen virusdeeltjes en het keurmerk komt vaak niet overeen met de werkelijke kwaliteit.

In de studie werden steekproefsgewijs 140 miljoen mondmaskers bij negentien ziekenhuizen onderzocht. Slechts een derde daarvan blijkt veilig genoeg. De onderzochte mondmaskers zijn geïmporteerd en komen van 471 verschillende leveranciers, voornamelijk uit China. Ze werden gebruikt tussen grofweg maart en september vorig jaar omdat er een tekort was aan mondkapjes van gerenommeerde leveranciers. Die leveringsproblemen zijn inmiddels opgelost.

"Sinds het begin van de coronacrisis zijn grote aantallen medische mondmaskers voor zorgmedewerkers geïmporteerd. Door de diversiteit aan aanbieders liep de kwaliteit van mondmaskers ernstig uiteen", aldus de onderzoekers uit Delft.

Op verzoek van medici ontwikkelden zij een testmethode om te controleren of de filter materialen van de geïmporteerde mondmaskers aan de juiste veiligheidseisen voldeden. De studie en de resultaten zijn deze week gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift PLOS ONE.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,179
Diesel2,059

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats