Clicky

 
Transport Online - Unica en Pranger-Rosier op de vingers getikt voor negeren vakbonden bij fusie

Unica en Pranger-Rosier op de vingers getikt voor negeren vakbonden bij fusie

Unica en Pranger-Rosier op de vingers getikt voor negeren vakbonden bij fusie
16-09-2021 10:43 | Binnenland | auteur Redactie | Esther van der Wal

UTRECHT - De technisch installatiebedrijven Unica en Pranger-Rosier hebben hun werknemers onterecht geen invloed gegeven bij de fusie die in mei 2021 heeft plaatsgevonden. Dat oordeelt de Geschillencommissie Fusiegedragsregels van de SER in een zaak die vakbonden FNV en CNV Vakmensen hadden aangespannen.

De SER stelt dat de bedrijven nalatig hebben gehandeld én dat de schending ernstig is en waarschuwt dat dergelijk gedrag bij een volgende keer mogelijk ook ernstig verwijtbaar is.

Werknemers moeten gehoord worden wanneer hun werkgevers gaan fuseren. Wilma Nieveen, bestuurder FNV Metaal: "En dat is niet voor niets. Fusies kunnen grote gevolgen hebben voor de medewerkers. Denk aan reorganisaties, werkprocessen die gaan veranderen, arbeidsvoorwaarden die geharmoniseerd gaan worden. Reden genoeg dus om de medewerkers goed bij een fusietraject te betrekken."

Hiervoor zijn regels opgesteld in de zogeheten SER Fusiegedragsregels die garanderen dat vakbonden namens de werknemers een oordeel over de fusie kunnen geven en dat dit oordeel nog van invloed kan zijn.

Nieveen: "Unica en Pranger-Rosier dachten dat ze daar zomaar aan voorbij konden gaan. De fusie tussen beide partijen was al praktisch rond en bekokstoofd, waarna de verenigingen van werknemers één weekend de tijd kregen om tot een oordeel te komen. Deze uitspraak doet recht aan de stem van alle huidige en toekomstige werknemers bij de bedrijven."

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,355
Diesel2,068

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 23 mei t/m zondag 29 mei

Alle Rijverboden