Clicky

 
Transport Online - Remkes en leiders VVD, CDA en D66 overleggen weekend op landgoed

Remkes en leiders VVD, CDA en D66 overleggen weekend op landgoed

Remkes en leiders VVD, CDA en D66 overleggen weekend op landgoed
15-09-2021 15:43 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - Informateur Johan Remkes gaat dit weekeinde met de leiders van VVD, D66 en CDA naar landgoed De Zwaluwenberg bij Hilversum. Ze gaan daar verder praten over de vorming van een kabinet, maakte Remkes woensdag bekend. Ook praat de informateur met de partijen over hoe er constructief kan worden samengewerkt met de PvdA, GroenLinks en de ChristenUnie. Remkes denkt dat de gesprekken weg van het Binnenhof "ongetwijfeld een bijdrage kunnen leveren aan de onderlinge verhoudingen".

De leiders van de drie partijen nemen ook hun secondanten mee. Dat zijn Sophie Hermans (VVD), Rob Jetten (D66) en Pieter Heerma (CDA). Volgens de informateur is het "wel de bedoeling" dat de partijleiders en hun secondanten een nachtje blijven slapen op het landgoed. Hij heeft nog geen signalen gekregen dat de politici niet ingaan op zijn uitnodiging.

Remkes denkt dat de inhoudelijke verschillen tussen de drie partijen "overbrugbaar" zijn en dat is volgens hem ook nodig voor een coalitie. "Er moet inhoudelijk cement zijn in een kabinet." De VVD, CDA en D66 hebben volgens de informateur geen combinaties uitgesloten, maar wel "voorkeuren doorgegeven". D66-leider Sigrid Kaag ziet weinig in een minderheidscoalitie met zowel VVD als CDA, omdat in zo'n coalitie de balans zou ontbreken.

Daarnaast zal Remkes moeten werken aan de onderlinge verhoudingen. Vooral tussen VVD-leider Mark Rutte en Kaag liggen die naar verluidt moeizaam. De informateur, die bekend staat als crisismanager, heeft naar eigen zeggen geen geheim recept om de sfeer te verbeteren. "Het gaat nu om slimme oplossingen", zegt hij wel. En: "het wil wel eens helpen als je even wat langere tijd met alle spelers zoals ze nu in beeld zijn om tafel zit."

Remkes vindt verder "dat het eindelijk tijd wordt dat er eens wat spijkers met koppen worden geslagen. En ik heb er vertrouwen in dat dat besef aanstaande zaterdag en zondag ook in Hilversum aanwezig zal zijn."

In 2007 en 2017 waren er ook al formatiegesprekken in De Zwaluwenberg.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,201
Diesel2,072

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden