Clicky


CollectieCentrum Nederland officieel geopend

CollectieCentrum Nederland officieel geopend
15-09-2021 11:51 | Cultuur | auteur Redactie

AMERSFOORT - Demissionair minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Ingrid van Engelshoven, heeft vanmorgen CollectieCentrum Nederland (CC NL) in Amersfoort geopend. Dat deed ze door het historische draaiorgel De Blauwe Mortier aan te zetten, het grootste object dat in CC NL wordt bewaard. CollectieCentrum Nederland brengt vier belangrijke rijkscollecties, die van het Nederlands Openluchtmuseum, Paleis Het Loo, het Rijksmuseum en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, samen in een van de meest duurzame gebouwen van Nederland. Het samenbrengen van de vier collecties en de samenwerking tussen de vier partners maken CC NL uniek in de wereld.

Ingrid van Engelshoven, demissionair minister van OCW: CollectieCentrum Nederland is een bijzondere locatie waar vier rijkscollecties samen gebracht zijn. Ik verwacht dat het erfgoedbeheer door het samenbrengen van de collecties naar een hoger plan getild kan worden. CC NL is modern, ongelofelijk duurzaam en toekomstbestendig. CC NL heeft alles in zich om uit te groeien tot een expertisecentrum op het gebied van het beheer en behoud van museale collecties. Prachtig dat wij dit in Nederland weten te realiseren.

Half miljoen objecten

In CC NL worden ongeveer een half miljoen objecten bewaard, uiteenlopend van schilderkunst, kunstnijverheid en meubels tot sieraden, kleding en klokken. In CC NL bevinden zich koninklijke tronen en kasten afkomstig van adellijke families maar ook draaimolenpaarden, historische fietsen, arrensleeën, een ruim 7000 kilo wegende stoommachine en een draaiorgel van meer dan vijf meter hoog. Koninklijke koetsen staan nu pal naast boerenkarren.

Taco Dibbits, hoofddirecteur Rijksmuseum: CC NL maakt spannende dwarsverbanden zichtbaar die voorheen verborgen bleven. Door de collecties fysiek samen te voegen ontstaat een completer beeld van de kunst en de geschiedenis van Nederland, zowel chronologisch als sociaal-maatschappelijk. CC NL moet een katalysator worden voor bruikleenverkeer en onderzoek. Ik nodig conservatoren van andere musea, wetenschappers en studenten van harte uit om bruiklenen te komen uitzoeken of onderzoek te komen doen.

Unieke faciliteiten

De samenwerking tussen de vier instellingen gaat veel verder dan alleen het delen van een gebouw. De collecties worden samengevoegd, er is sprake van een gezamenlijke bedrijfsvoering en de medewerkers van de vier instellingen vormen samen één team. Door samen te werken is het mogelijk dat CC NL voor Nederland unieke faciliteiten biedt die de gehele cultuursector ten goede komen. Zo zijn er voor het eerst in Nederland speciale quarantaineruimtes waar museumstukken door middel van vrieskou of het onttrekken van zuurstof van schadelijke insecten en schimmels kunnen worden ontdaan. Daarnaast beschikt CC NL over onder meer een fotostudio en een röntgenkamer. Ook zijn er twee grote restauratieateliers waar andere culturele instellingen ook gebruik van kunnen maken.

Wim Hoeben, locatiemanager CC NL: "Een mooi voorbeeld daarvan is de restauratie van het 350 jaar oude schilderij Gezicht op Amersfoort van Matthias Withoos. Dat imposante werk, tweeënhalf bij vier meter, wordt in opdracht van het Amersfoortse Museum Flehite in CC NL gerestaureerd."

Bereikbaar

CC NL is gebouwd in de wijk Vathorst in Amersfoort, pal langs de A28. Voor deze plek is mede gekozen vanwege de centrale ligging en goede bereikbaarheid. Omdat CC NL het bruikleenverkeer wil stimuleren is dat belangrijk. Bovendien ligt het op loopafstand van station Amersfoort Vathorst, waardoor mensen er ook met het openbaar vervoer zonder problemen kunnen komen.