Clicky


Busvervoer Nederland wil verlenging steunmaatregelen touringcarbranche vanwege handhaving mondkapjesplicht

Busvervoer Nederland wil verlenging steunmaatregelen touringcarbranche vanwege handhaving mondkapjesplicht
15-09-2021 10:27 | Algemeen | auteur Redactie

DEN HAAG - Het kabinet maakte op dinsdag 14 september bekend dat de mondkapjesplicht in het bedrijfsmatige personenvervoer overeind blijft. Dit zorgt ervoor dat de touringcarsector zich niet helemaal kan herstellen. Een groot deel van de reizigers blijft namelijk weg zolang de mondkapjesplicht in de touringcar blijft.

Busvervoer Nederlandvoorzitter Theo Vegter begrijpt de klant wel, maar heeft minder begrip voor de beslissing om de mondkapjesplicht overeind te houden. Tegelijkertijd lijkt het hem logisch dat de steunmaatregelen nu langer ingezet worden voor de touringcarsector: "Het kabinet laat een beperkende maatregel in stand, terwijl wij heel goed kunnen werken met coronachecks. Dan lijkt het mij logisch dat de ondernemers gebruik kunnen blijven maken van de steunmaatregelen. Voor andere sectoren, zoals de evenementensector, denkt men hier immers ook over na."

De touringcarsector werd hard getroffen door de coronacrisis. Door reisbeperkingen in binnen- en buitenland daalde de vraag naar vervoer dramatisch. Doordat daarnaast evenementen niet doorgingen, scholen lange periodes gesloten waren, het ov op een laag pitje stond en passagiers ook voor wat betreft dagtrips de kat uit de boom keken, zetten de ondernemers vrijwel niks om. Het gemiddelde omzetverlies in de branche bedroeg ruim 70 procent in zowel 2020 als in 2021. Aangezien busbedrijven kapitaalintensief zijn, staat het water veel ondernemers inmiddels aan de lippen.

Theo Vegter daarover: "De steunmaatregelen hielpen goed, na een wat stroef begin. Nu gaan de bedrijven echter weer de rustige wintermaanden in. Met de haven in zicht dreigen ze nu toch te stranden als de steun niet voortgezet wordt. Dat de mondkapjesplicht blijft, zorgt ervoor dat het beetje geld dat de ondernemers kunnen verdienen in het najaar waarschijnlijk ook uit zicht blijft."

Verlenging van de TVL-steun is niet het enige dat de touringcarondernemers vragen. Ondanks de vele brieven die de ondernemers aan het Kabinet stuurden, nam nog geen enkel bewindspersoon de moeite naar de speciale situatie van de branche te luisteren. Met als resultaat dat de branche nu in zeer zwaar weer verkeert en kansen op herstel, zeker met het continueren van de mondkapjesplicht, uit zicht raken.

Theo Vegter daarover: "Ik had de bewindslieden graag uitgelegd dat touringcarbedrijven de olie in de raderen van de personenmobiliteit zijn. Valt er een trein uit? Dan brengen wij de gestrande reizigers. Moeten supporters met de bus? Dan brengen wij ze naar het stadion. Wil een klas een oorlogsmonument bezoeken? Dan brengen wij ze. Dat is altijd een vanzelfsprekendheid geweest, maar als het Kabinet niet serieus naar onze noden luistert, kan dat in grote delen van het land wel eens verleden tijd worden."