Clicky

 
Transport Online - Corona-apps van de overheid staan op miljoenen telefoons

Corona-apps van de overheid staan op miljoenen telefoons

Corona-apps van de overheid staan op miljoenen telefoons
15-09-2021 10:02 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - De app CoronaCheck is tot nu toe zo'n tien miljoen keer gedownload, en gebruikt om ongeveer 28 miljoen QR-codes aan te maken. Hoewel de app over het algemeen goed werkt, zijn er nog altijd enige technische haperingen, meldt demissionair coronaminister Hugo de Jonge. De app is belangrijk voor de versoepelingen die dinsdag werden aangekondigd.

Met de app kunnen mensen aantonen dat ze gevaccineerd zijn tegen corona, hersteld van een eerdere besmetting of recent zijn getest. Met name rond de lancering werd de app geplaagd door technische problemen. Zo raakten de systemen overbelast doordat te veel mensen in een keer een QR-code probeerden aan te maken, en kwam informatie over vaccinaties niet goed door. Mensen konden daardoor geen code aanmaken, terwijl dat eigenlijk wel zou moeten. Dat laatste had allerlei oorzaken.

Als het nu mis gaat, kan dat komen door "technische fouten" in de manier waarop de GGD-registraties van een vaccinatie doorkomen in het systeem achter de app. Daar wordt aan gewerkt. Dat geldt ook voor het probleem dat mensen die hun eerste prik niet bij de GGD hebben gekregen maar de tweede wel, aldus de minister. Voor mensen die problemen ondervinden, kan handmatig een oplossing worden gezocht.

De app kan gebruikt worden als coronatoegangsbewijs. Die worden vanaf 25 september verplicht in grotere delen van de samenleving, zo kondigde het kabinet woensdag aan. Dat betekent dat je in de horeca een groen vinkje moet kunnen laten zien als je iets wilt bestellen. De app waarmee de QR-codes uit CoronaCheck gescand kunnen worden is 844.000 keer gedownload.

Naast CoronaCheck is er ook nog de app CoronaMelder, die gebruikers kan waarschuwen als zij in de buurt zijn geweest van een andere gebruiker die positief is getest op het virus. Die app is ruim vijf miljoen keer gedownload en wordt door zo'n 2,5 miljoen mensen daadwerkelijk gebruikt.

Bijna 200.000 keer werd via de app melding gemaakt van een besmetting, waarna meer dan 200.000 mensen zich vanwege een dergelijke melding lieten testen. 15.767 van hen bleken daadwerkelijk besmet. Desondanks vindt het kabinet dat de app een goede aanvulling is op het bron- en contactonderzoek. Het kabinet wil de app daarom in ieder geval tot 10 januari in de lucht houden. Voor CoronaMelder is in 2020 en 2021 samen 23 miljoen euro uitgetrokken.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,373
Diesel2,102

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 16 mei t/m zondag 22 mei

Alle Rijverboden