Clicky

 
Transport Online - Meerderheid Europees Parlement stemt in met binnenvaartrapport

Meerderheid Europees Parlement stemt in met binnenvaartrapport

Meerderheid Europees Parlement stemt in met binnenvaartrapport
14-09-2021 19:33 | Binnenvaart | auteur Redactie

STRAATSBURG- Het Europees Parlement heeft vandaag in Straatsburg met een ruime meerderheid ingestemd voor het Binnenvaartrapport, een initiatief van VVD-Europarlementariër Caroline Nagtegaal - van Doorn.

"Het toekomstbestendig maken van de binnenvaartsectorsector door meer in te zetten op digitalisering en vergroening is hiermee een stap dichterbij", aldus Nagtegaal - Van Doorn die vond dat de binnenvaartsector van de radar was verdwenen in het transportdebat.

"Dat wilde ik veranderen en laten zien dat de binnenvaart van ongekend belang is. Ook zij werken voor dag en douw om ervoor te zorgen dat grondstoffen bij onze fabrieken aankomen, de kleding die we willen kopen in de winkel hangt en dat wij onze medicijnen kunnen ophalen in de apotheek. Het doel van deze aanbevelingen is dan ook dat het moet bijdragen aan de volledige erkenning van de Europese binnenvaart en het onbenutte potentieel"

In het rapport schetst de VVD-Europarlementariër ook een realistisch tijdspad voor verdere verduurzaming van de vloot, met inzet op verschillende alternatieve brandstoffen, waarbij rekening wordt gehouden met de diversiteit aan scheepstypen.

"Meer dan een jaar geleden ben ik begonnen met binnenvaartspreekuren, omdat ik wilde weten wat er in de sector leeft op het gebied van duurzaamheid en digitalisering en hoe Europa daarin een rol kan spelen. Ik ben ontzettend blij dat het nu gelukt is om brede politieke steun voor mijn initiatiefrapport te krijgen van mijn collega’s in het Europees Parlement. Dat is geweldig, want de binnenvaartsector kan een grote rol spelen in het verder verduurzamen van ons goederentransport en personenvervoer, en werkt daar ook hard aan!"

Nagtegaal - van Doorn roept verder de Europese Commissie op een Europees binnenvaartfonds te realiseren, om zodoende de sector financieel te ondersteunen in de groene en digitale transitie. De binnenvaartsector bestaat vooral uit zelfstandigen, kleine familiebedrijven en MKB’ers. "Dit zijn hardwerkende ondernemers die letterlijk en figuurlijk op hun pensioen varen. Zij kunnen deze uitdaging niet alleen aangaan. Het is dan ook goed dat de Commissie, na intensief contact, het belang van voldoende financiële steun erkent in het onlangs gepubliceerde actieprogramma voor de binnenvaart, NAIADES III", aldus Nagtegaal - Van Doorn.

Foto's

 • J.Roeland
  ESTERO
 • J.Roeland
  MANNA
 • J.Roeland
  TYDA KYRA
 • Binnenvaartschip LIA
  Binnenvaartschip LIA

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,968
Diesel1,869

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden