Clicky


ABP-deelnemers naar rechter om beleggingen fossielvrij te krijgen

ABP-deelnemers naar rechter om beleggingen fossielvrij te krijgen
11-09-2021 20:09 | Binnenland | auteur ANP

BILTHOVEN - Ruim honderd deelnemers aan het pensioenfonds ABP zeggen dat ze naar de rechter stappen om te zorgen dat ABP zijn beleggingen uit de fossiele industrie haalt. Ze hebben dat zaterdag afgesproken op een bijeenkomst in Bilthoven, die was georganiseerd door de burgerbeweging Fossielvrij NL.

"Het is cruciaal dat onze pensioenen niet langer geïnvesteerd worden in de oorzaak van de klimaatcrisis; de fossiele industrie. Alleen als grote financiële instellingen zoals ABP hun verantwoordelijkheid nemen, kan een leefbare, rechtvaardige aarde binnen bereik blijven. We staan voor een enorme uitdaging, het is daarbij essentieel dat geldstromen verlegd gaan worden om die grote opgave van fossiel naar hernieuwbare energie te realiseren", zegt directeur Liset Meddens van Fossielvrij NL.

ABP is het grootste pensioenfonds van Nederland. Er zijn 2,8 miljoen ambtenaren en docenten bij aangesloten. Tientallen van hen hebben zaterdagavond bij het tv-programma Kassa toegelicht waarom ze de rechtszaak steunen. Een van hen wees erop dat er bij het ABP geen mogelijkheid is om weg te gaan naar een ander pensioenfonds en dat ABP een "machtige speler" is. Kassa meldde aan het eind van het item dat ABP aangeeft volgend jaar te zullen komen met nieuwe plannen op het gebied van duurzaamheid.