Clicky

 Biden bezoekt rampplekken op twintigste gedenkdag 9/11

Biden bezoekt rampplekken op twintigste gedenkdag 9/11
11-09-2021 16:17 | Buitenland | auteur ANP/AFP

NEW YORK - [update 18:00 uur] De Amerikaanse president Joe Biden is zaterdag bezig met zijn bezoek aan de drie rampplekken van de aanslagen van 11 september 2001. Op die dag kaapten terroristen meerdere passagiersvliegtuigen en vlogen in op het World Trade Center in New York en het Pentagon bij Washington. Een van de vliegtuigen stortte daarnaast neer in het dorp Shanksville in de staat Pennsylvania. Bijna 3000 mensen kwamen in totaal om het leven.

Samen met zijn vrouw Jill arriveerde Biden zaterdagochtend (lokale tijd) bij een herdenkingsceremonie bij Ground Zero in New York, de plek waar het World Trade Center stond. De ceremonie startte iets voor 08.46 uur, het tijdstip waarop het eerste vliegtuig in de meest noordelijke toren vloog, met een minuut stilte. Daarna begonnen nabestaanden met het oplezen van de namen van de slachtoffers.

Gedurende de dienst werden er in totaal zes momenten van stilte gehouden die overeenkomen met de tijdstippen van de aanslagen en de vliegtuigcrash. Naast Biden en zijn vrouw waren ook de oud-presidenten Bill Clinton en Barack Obama aanwezig met hun echtgenoten.

Biden en zijn vrouw woonden niet de hele ceremonie bij. Ze vertrokken in de loop van de ochtend naar Shanksville, waar een van de gekaapte vliegtuigen twintig jaar geleden neerstortte toen passagiers de terroristen probeerden te overmeesteren. Daar gaf George W. Bush, president ten tijde van 9/11, een toespraak. Bush veroordeelde in zijn speech de huidige verdeeldheid onder de Amerikaanse bevolking. Als laatste bezoekt Biden het Pentagon, het Amerikaanse ministerie van Defensie.

De route die Biden aflegt komt overeen met de route die Obama in 2011 aflegde, op de tiende herdenkingsdag van 9/11. De oud-president riep zaterdagochtend in een verklaring op om de dag van de aanslagen nooit te vergeten en de mensen die zichzelf inzetten voor de veiligheid van anderen nooit als vanzelfsprekend te beschouwen.

Ook de Amerikaanse vicepresident Kamala Harris en haar echtgenoot Douglas Emhoff zijn zaterdag bij meerdere herdenkingen aanwezig, waaronder die bij het Pentagon. Op Twitter stond Harris zaterdag stil bij de slachtoffers en eerstehulpverleners. "Zij herinneren ons eraan dat de kracht van de menselijke geest geen grenzen kent", aldus de vicepresident.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,092
Diesel1,912

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions