Clicky

 
Transport Online - CDA-top krijgt op partijcongres felle kritiek én complimenten

CDA-top krijgt op partijcongres felle kritiek én complimenten

CDA-top krijgt op partijcongres felle kritiek én complimenten
11-09-2021 12:34 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN BOSCH - CDA-leden uiten tijdens het partijcongres harde kritiek op de partijtop. Tijdens een vragensessie met interim-partijvoorzitter Marnix van Rij en Liesbeth Spies, die de verkiezingsnederlaag evalueerde, eisen veel leden tekst en uitleg over het handelen van de partij in de afgelopen periode. Een deel van de sprekende CDA'ers spreekt ook waardering uit voor het werk van de partijtop.

Een opmerking over het behoud van boeren kan op luid applaus rekenen uit de zaal. Een deel van de leden klapt ook voor een oproep tot "directe excuses van het partijbureau aan de geweldige man Pieter Omtzigt". Anderen benadrukken juist dat "de partij boven de persoon" gaat. Dat het CDA zich aan het herbronnen is, kan op steun van leden rekenen.

Lokale fracties merken het "als de toppers fouten maken", zegt een CDA'er over het gerommel in de top van de partij. Er is ook kritiek dat fractie en leider Hoekstra, "haaks" zouden handelen op hoe het CDA zich volgens het jongste visiedocument zou moeten opstellen.

Doorpakken

"Wat gaan we beter doen?" vraagt een CDA'er. "We zijn veel te veel intern gericht", roept een actief lid in de microfoon. Een christendemocraat laakt de "heel andere accenten" die het team rond partijleider Wopke Hoekstra heeft gelegd in de verkiezingscampagne, nadat Hugo de Jonge als lijsttrekker was gestopt.

Ook de campagneslogan "Nu Doorpakken" wordt gehekeld. Een aantal CDA'ers vindt deze kreet nietszeggend. "Waarom moesten we zo nodig doorpakken met een flink gewijzigd verkiezingsprogramma?" vraagt een lid zich af. Anderen zeggen dat het CDA beter kan doorpakken in de kabinetsformatie. Hoekstra's omstreden schaatsrondjes in Thialf, waar hij volgens de toen geldende coronaregels helemaal niet had mogen zijn, worden eveneens genoemd als voorbeeld van "fundamentele fouten" die de politiek leider in de campagne maakte.

Een CDA'er die oproept om op basis van de inhoud te gaan praten met de PvdA en GroenLinks over de vorming van een nieuw kabinet, oogst daarmee een bescheiden applaus. De Tweede Kamerfractie van de partij sluit onderhandelingen met het 'linkse blok' van PvdA en GroenLinks juist uit.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,961
Diesel1,752

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions