Clicky

 Biden zet ongevaccineerden onder druk in strijd tegen Delta-virusvariant

Biden zet ongevaccineerden onder druk in strijd tegen Delta-virusvariant
09-09-2021 23:53 | Buitenland | auteur ANP/RTR

WASHINGTON - Coronavaccinaties worden verplicht voor medewerkers van de nationale Amerikaanse overheid, heeft president Joe Biden besloten. Ook voor mensen in zorginstellingen en ziekenhuizen die opdrachten doen voor de overheid gaat de vaccinatieplicht gelden. Bedrijven met honderd of meer werknemers moeten kiezen tussen vaccinaties of een wekelijkse coronatest voor personeel.

In een toespraak lichtte Biden donderdag de hardere aanpak van de Delta-virusvariant toe. Hij zei dat de maatregelen mensen die de volksgezondheid "blokkeren" ertoe moeten aanzetten alsnog een prik te halen. Hij zei begrip te hebben voor de "frustratie" over de 80 miljoen Amerikanen die nog niet zijn gevaccineerd, terwijl hij er opnieuw op wees dat de prik gratis en veilig is. Hij moedigde ook ouders aan hun kinderen van 12 jaar en ouder een inenting te halen.

Naar verwachting zullen de maatregelen voor het bedrijfsleven ongeveer 80 miljoen werknemers in de VS treffen en meer dan 17 miljoen mensen in de zorgsector.

Met het nieuwe beleid kunnen ambtenaren van de federale regering straks niet kiezen voor regelmatige coronatests in plaats van voor een vaccinatie. De verplichting geldt niet alleen voor ongeveer 4 miljoen ambtenaren, maar ook voor meer dan 17 miljoen zorgwerkers. "Je moet er zeker van zijn dat je veilig bent als je bij hen komt", zei Biden. Ook in het onderwijs is het van belang dat zo veel mogelijk wordt gevaccineerd, aldus Biden.

Biden gaat ervoor zorgen dat coronasneltesten vanaf volgende week drie maanden tegen kostprijs verkrijgbaar zijn. Boetes voor mensen die geen mondkapje dragen in bijvoorbeeld vliegtuigen worden verdubbeld. Biden benadrukte het belang van een extra coronaprik voor gevaccineerden, de zogeheten boostershots, die de bescherming tegen het virus moet versterken.

De VS tellen momenteel totaal 650.000 sterfgevallen door Covid-19 en afgelopen week ging het land de 40 miljoen bevestigde besmettingen voorbij. Ziekenhuisopnames nemen momenteel toe.

Amerikaans defensiepersoneel moet zich al verplicht laten vaccineren tegen het coronavirus. Sommige lokale Amerikaanse overheden hebben ook al verplichte vaccinaties ingevoerd voor docenten. Dit is het geval in onder meer de steden New York City, Chicago en Los Angeles, evenals in de staat Washington. Verschillende bedrijven maakten het ook al verplicht voor medewerkers om zich in te laten enten tegen het virus.

President Biden kondigde aan later deze maand met plannen te komen om het coronavirus ook elders in de wereld te bestrijden.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,103
Diesel1,924

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions