Clicky

 
Transport Online - Koning Willem-Alexander sluit Kroondomein Het Loo volgende week

Koning Willem-Alexander sluit Kroondomein Het Loo volgende week

Koning Willem-Alexander sluit Kroondomein Het Loo volgende week
09-09-2021 18:53 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - Koning Willem-Alexander gaat een groot deel van Kroondomein Het Loo volgende week woensdag weer sluiten voor publiek. De bossen blijven tot en met 25 december afgesloten. De koning sluit een groot deel van het kroondomein elk jaar, maar woensdag maakte demissionair minister van Landbouw Carola Schouten juist bekend dat hij dat vanaf volgend jaar niet meer mag doen als hij aanspraak wil blijven maken op subsidie voor onderhoud van het Veluwse natuurgebied. Voorzitter Niko Koffeman van De Faunabescherming noemt het besluit van de koning "heel onverstandig. Dit zal de publieke opinie niet leuk vinden".

Dit jaar is de afsluiting van het bosgebied nog toegestaan. Een nieuwe subsidieaanvraag moet uiterlijk op 31 december ingediend worden, zegt de Rijksvoorlichtingsdienst. Voor die datum moet de koning dus beslissen of hij het kroondomein vrijwel het hele jaar gaat openen. Als hij de bossen toch een aantal maanden in het jaar wil sluiten, moet hij het onderhoud zelf betalen. Dat zijn volgens bewindsvrouw Schouten de regels, die voor iedereen gelden die van dit soort subsidies gebruikmaakt. Voor het koninklijk huis is jarenlang een uitzondering gemaakt.

Tegenstanders van de jaarlijkse sluiting zeggen dat de koning in de najaarsmaanden met gasten jaagt op het kroondomein. Volgens de beheerders worden de sluitingsmaanden gebruikt voor onderhoud van flora en fauna. De Faunabescherming protesteert al tientallen jaren tegen de jaarlijkse sluiting van het kerngebied van het kroondomein. Elk jaar staan actievoerders voor de afgesloten hekken. De actiegroep is tegen de jacht, maar ook tegen de 4,7 miljoen euro subsidie die de koning elke vijf jaar voor het onderhoud krijgt. Er loopt een procedure waarin De Faunabescherming de "onterecht verleende miljoenensubsidie" terugvordert.

Koffeman: "De koning voldoet dus al jaren niet aan de regels die voor ieder ander wel gelden, heeft het kabinet nu impliciet erkend. Hij is in overtreding en zou het domein al meteen niet meer mogen sluiten. Misschien krabbelt hij voor woensdag nog terug, wellicht op advies van anderen. Anders is hij wel erg onverstandig."

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,132
Diesel1,822

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats