Clicky

 
Transport Online - Kamer laakt PVV om pleidooi over bescherming journalisten

Kamer laakt PVV om pleidooi over bescherming journalisten

Kamer laakt PVV om pleidooi over bescherming journalisten
09-09-2021 16:20 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - Een pleidooi van de PVV om bedreigingen en geweld tegen journalisten harder aan te pakken, leidde in een Kamerdebat tot verontwaardiging en hoon bij andere partijen. Ze wezen op uitspraken van PVV-leider Geert Wilders, die eerder in een tweet journalisten 'tuig van de richel' noemde, maar ook op FVD-leider Thierry Baudet, die het had het over het 'fakenieuwsjournaal'.

Dat soort uitspraken, zeker van politici, leidt tot wantrouwen en agressie tegen de media, stelden onder meer VVD, D66, GroenLinks, ChristenUnie, DENK en SP. Ze waarschuwen dat een aanval op de vrije pers, een aanval is op de democratie en de rechtsstaat. In onderzoek komt naar voren dat acht op de tien journalisten te maken hebben gehad met bedreiging of agressie. Bijna een derde van de journalisten zegt dit maandelijks te ervaren.

"Wat wij zeggen, onze woorden, doen ertoe, omdat ze media verdacht maken. Juist wij als Tweede Kamer moeten onze verantwoordelijkheid nemen", zei Hanneke van der Werf van D66. Dit soort taal en aanvallen op de media leiden volgens haar tot minachting en woede van het publiek tegen de pers. Woorden hebben consequenties en kunnen intimiderend zijn, aldus Peter Kwint van de SP.

PVV-Kamerlid Gidi Markuszower was het niet eens met de beschuldigingen. Volgens hem overdrijven de partijen "zomaar wat woordjes" en benadrukte hij dat de PVV nooit oproept tot agressie of geweld. Hij meent dat juist PVV'ers vaak worden weggezet in de media als racisten, xenofoben en nazi's en dat de partij daarom af en toe wel wat terug mag zeggen. VVD en GroenLinks laakten zijn verdediging.

Een Kamermeerderheid ondertekende later in het debat een motie van D66, die stelt dat uitspraken van Kamerleden "bijdragen aan het klimaat van agressie en wantrouwen". Daarbij wordt expliciet uitgesproken dat de Kamer de taak heeft om "de vrije pers te verdedigen en dat zij alle vormen van bedreiging van en agressie tegen journalisten, of acties en uitspraken die anderen daartoe aanmoedigen, ten stelligste veroordeelt". Over de motie wordt binnenkort gestemd.

De Tweede Kamer wil dat journalisten beter worden beschermd tegen agressie en geweld. Daarvoor is inmiddels een project opgezet, maar dit werkt nog niet goed genoeg, stellen de meeste partijen. Demissionair justitieminister Ferd Grapperhaus zegt het project PersVeilig te blijven ondersteunen. Ook wil hij meer onderzoek naar de daders en hun motieven.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,132
Diesel1,822

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats