Clicky

 Herstel brug over Van Harinxmakanaal zorgt voor zeker drie weken hinder scheepvaart

Herstel brug over Van Harinxmakanaal zorgt voor zeker drie weken hinder scheepvaart
09-09-2021 13:28 | Stremmingen | auteur Redactie

LEEUWARDEN - De spoorbrug over het Van Harinxmakanaal is sinds dinsdagmiddag 7 september defect. De zogenaamde HRMK-brug bij Leeuwarden is wel voor treinverkeer beschikbaar, maar opent helaas niet meer voor de scheepvaart. ProRail werkt sindsdien met man en macht aan herstel, dat naar verwachting tenminste drie weken zal duren.

Hefcilinder defect

De HRMK-spoorbrug is uitgerust met een zogenaamde hefcilinder, waarmee de brug kan bewegen en opendraaien. Deze vijf ton wegende cilinder werkt op hydraulische druk. Helaas is dit cruciale draaipunt onverwachts defect geraakt en kunnen we de brug sindsdien niet meer openen voor de scheepvaart.

Om dit te herstellen moet inspectie van de cilinder plaatsvinden. Daarna kunnen we de cilinder repareren. Dit voeren we noodzakelijkerwijs uit door de cilinder met groot materieel uit de brug te takelen en te verschepen naar een werkplaats. Specialisten zullen de cilinder daar herstellen.

Tenminste drie weken

De verwachting is dat onze aannemer daar tenminste drie weken voor nodig heeft, inclusief terugplaatsing en weer functioneel maken van de brug. De planvorming voor de aanpak hiervan is momenteel gaande, zodat we met elkaar zowel deskundig personeel kunnen vrijmaken als groot materieel aanvoeren. Deze speciale operatie voeren we met spoed uit.

ProRail realiseert zich terdege de hinder die voor een deel van de scheepvaart aan de orde is. ProRail werkt daarom met de grootste spoed aan deze operatie. Maar voor de komende weken geldt hier dus helaas een beperkte doorvaart. Provincie Fryslân is als vaarwegbeheerder direct op de hoogte gesteld en met Rijkswaterstaat werken zij aan mogelijke omvaarroutes.

Gebruik

De HRMK is onderdeel van de spoorverbinding Leeuwarden richting Zwolle, met momenteel per uur vier passerende intercity’s en vier sprinters aan reizigersvervoer. Normaal draait de brug meerdere keren per dag om scheepvaart doorgang te kunnen laten vinden. Trein- en vaarverkeer kunnen zo beide doorgang vinden.

Onderhoud

Met regelmatig onderhoud wil ProRail ook deze brug zo goed mogelijk beschikbaar houden voor treinverkeer. Zo zijn in een grote onderhoudsbeurt rond 2018 de hefcilinders gereviseerd. Ook is geïnvesteerd in het op afstand bedienen van de brug.

Over het Van Harinxmakanaal ligt ook een andere spoorbrug, met sporen richting Harlingen en Stavoren. Ook deze brug draait op een hefcilinder die in 2017 grondig is gereviseerd.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,168
Diesel2,015

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats