Clicky

 
Transport Online - Gemeenten IJmond: gezondheidsprijs door Tata Steel is te hoog

Gemeenten IJmond: gezondheidsprijs door Tata Steel is te hoog

Gemeenten IJmond: gezondheidsprijs door Tata Steel is te hoog
09-09-2021 11:55 | Gezondheid | auteur ANP

VELSEN - De 'gezondheidsprijs' die betaald wordt door de aanwezigheid van Tata Steel is te hoog, stellen drie gemeenten in de IJmond donderdag in een gezamenlijke verklaring. Volgens Velsen, Beverwijk en Heemskerk is er wel toekomst voor het bedrijf, "maar alleen als dat samengaat met een gezondere en duurzame IJmond; het moet gewoon schoon".

Donderdag debatteert de Tweede Kamer over de toekomst van Tata Steel. Onlangs kwam er een kritisch rapport van het RIVM naar buiten over de gezondheidsrisico's voor omwonenden van de staalfabriek.

Volgens de gemeenten is er lang een "stilzwijgend sociaal contract" geweest in de regio, waarbij iedereen profiteerde van de Hoogovens als belangrijke werkgever en aanjager van de economie, maar er weinig aandacht was voor gezondheidsrisico's. "We leven nu in een andere tijd. We krijgen steeds meer inzicht in de gezondheidsrisico's en we stellen hogere eisen aan onze leefomgeving."

"Dus moeten we bouwen aan een nieuwe realiteit waarin gezond leven, werken en schoon staal produceren hand in hand gaan. En we hebben haast", stellen ze. De drie roepen het Rijk op om alle scenario's op tafel te leggen om te komen tot "groen, gezond en veilig staal". Ze pleiten voor een "verregaande dialoog" binnen "een brede coalitie van alle belanghebbenden: inwoners, werknemers, experts op het gebied van gezondheid, milieuorganisaties, het bedrijf, het bedrijfsleven, het Rijk, de provincie en de gemeenten".

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,135
Diesel1,822

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats