Clicky

 
Transport Online - Arbodiensten: meer mensen oververmoeid

Arbodiensten: meer mensen oververmoeid

Arbodiensten: meer mensen oververmoeid
07-09-2021 15:53 | Binnenland | auteur ANP

AMSTERDAM - Het aantal oververmoeide mensen in Nederland neemt toe, laten Arbodiensten Arbo Unie en ArboNed dinsdag weten. Zaterdag meldde vakbond CNV nog dat uit eigen onderzoek was gebleken dat het aantal mensen dat tegen een burn-out aanzit was verdubbeld tot een op de vijf.

"In de praktijk zien bedrijfsartsen in de spreekkamers bij Arbo Unie dat inderdaad meer mensen oververmoeid zijn", zegt een woordvoerster van Arbo Unie. De arbodienst constateert tegelijkertijd dat het aantal mensen met een burn-out wel gelijk is gebleven.

Volgens ArboNed is de gemiddelde verzuimduur door psychische klachten tussen juli 2020 en juni 2021 met vier dagen gestegen naar 237 dagen. Een burn-out duurt gemiddeld 293 dagen. "Als we niet naar jaargemiddelden maar naar verzuimpercentages per maand dit jaar kijken, dan zien we een licht stijgende trend in het psychisch verzuim vanaf februari", zegt een woordvoerster. ArboNed komt later dit jaar met een uitgebreide analyse, waarin ook meer aandacht is voor psychisch verzuim.

Dertig-urige werkweek

Zaterdag pleitte CNV nog voor een snelle invoering van een dertig-urige werkweek om psychische problemen zoals burn-outs te voorkomen. Eerder polste de vakbond Nederlanders of ze een werkweek zagen zitten die een kwart korter is dan de gangbare veertig uur. Dat bleek zo te zijn. Drie op de vijf denken met zo'n kortere werkweek gezond de pensioenleeftijd te gaan halen en dat er minder burn-outs zullen zijn.

"Het aantal uren dat iemand werkt bepaalt niet of iemand mentaal uitgeput raakt", zegt bedrijfsarts Corné Roelen van Arbo Unie daarover. Volgens hem is het de manier waarop iemand werkt bepalend. "Ook speelt mee of iemand de uren buiten werktijd goed gebruikt om te herstellen en weer voldoende energie op weet te laden."

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,430
Diesel2,282

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 4 juli t/m zondag 10 juli

Alle Rijverboden