Clicky

 
Transport Online - Boete en stadionverbod voor 13-jarige Amin en andere veldbestormers tijdens interland Oranje

Boete en stadionverbod voor 13-jarige Amin en andere veldbestormers tijdens interland Oranje

Boete en stadionverbod voor 13-jarige Amin en andere veldbestormers tijdens interland Oranje
07-09-2021 12:19 | Binnenland | auteur ANP

AMSTERDAM - Alle bezoekers aan de WK-kwalificatiewedstrijd van het Nederlands elftal tegen Montenegro die zaterdag in Eindhoven het veld op kwamen, krijgen een stadionverbod. In totaal renden zeker zestien fans het veld op, onder wie de 13-jarige Amin die in de slotfase van het duel erin slaagde om ongehinderd een selfie te maken met Memphis Depay. De Amsterdamse jongen deed een dag later trots zijn verhaal op diverse tv-zenders.

Zijn ouders kregen dinsdag in een telefonisch gesprek van de KNVB te horen dat hij, net als de andere veldbetreders, in principe vijf jaar lang niet in een stadion mag komen. Voor degenen voor wie het de eerste overtreding betreft, kan het stadionverbod worden verlaagd naar 15 maanden (en 45 maanden voorwaardelijk). Ze moeten dan een alternatieve straf aanvaarden.

Iedereen die het veld op kwam, krijgt ook een boete. Die is normaal gesproken 450 euro, maar voor Amin heeft de KNVB zijn leeftijd meegewogen. Voor de jonge selfiemaker bedraagt de boete 100 euro.

Selfie

"Het veld betreden is tijdens en rondom een wedstrijd voor jong en oud verboden", aldus de KNVB. "Dat is niet voor niets, veldbetreding door fans kan namelijk voor vervelende en onveilige situaties zorgen. Het mag dus ook niet als je geen kwaad in de zin hebt, zoals gelukkig zaterdag het geval bleek. Niet alleen kunnen de stewards op dat moment niet iemands intenties beoordelen, zo’n actie zet ook anderen aan om het veld op te komen. Dit gebeurde vervolgens ook bij deze wedstrijd, zeker vijftien personen volgden zijn voorbeeld. Om dit tegen te gaan, zijn er internationaal regels opgesteld voor bonden, clubs en bezoekers."

Opvallend was het gemak waarmee Amin in de laatste minuut van de reguliere speeltijd het veld op kon komen. Terwijl het spel stil lag, rende hij richting Depay, die wel bereid was om even te poseren. "Ik zag hem al van verre afstand aan komen", zei de aanvaller van FC Barcelona en Oranje. "Ik had me erop voorbereid. Ik weet dat het niet hoort. Maar als hij er dan is, dan is hij er toch en maak ik een foto." De jonge fan rende daarna snel terug naar zijn plek op de tribune en belde vervolgens direct zijn moeder, om te vragen of ze gezien had wat hij had gedaan.

De stewards langs het veld konden het hele gebeuren niet voorkomen. "Het blijft mensenwerk", aldus de KNVB. "Bij de supporters die na afloop het veld op kwamen, werd wel tijdig ingegrepen. Die lukte het nauwelijks om bij de spelers te komen." Oranje speelt dinsdagavond in de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam tegen Turkije.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,921
Diesel1,892

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden