Clicky

 
Transport Online - Jetten: Kaag uitte teleurstelling over Haagse spelletjes

Jetten: Kaag uitte teleurstelling over Haagse spelletjes

Jetten: Kaag uitte teleurstelling over Haagse spelletjes
07-09-2021 11:48 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - D66-leider Sigrid Kaag heeft met haar uithaal naar VVD-leider Mark Rutte vooral haar teleurstelling willen uitspreken over de laatste maanden van de formatie. Daarin is het haar niet gelukt om de inhoud leidend te laten zijn, terwijl Kaag juist "grote inhoudelijke ambities heeft en daar wat mee wil doen". Dat zei waarnemend D66-fractievoorzitter Rob Jetten dinsdag bij de aftrap van het parlementaire jaar door de Stichting Machiavelli.

Kaag haalde maandagavond in de H.J. Schoolezing uit naar het leiderschap van Mark Rutte en de Haagse manier van politiek bedrijven. Ze sprak over "regelen en ritselen zonder visie" en "binnenskamers spelletjes spelen met partijpolitieke emotie". Volgens Jetten zei Kaag niets nieuws in haar lezing en wilde ze het vooral over de inhoud hebben, waar "90 procent van haar lezing ook over ging."

Kaag heeft "de Haagse spelletjes nog niet op die manier in de vingers en ze wil die ook niet aanleren", aldus Jetten. Hij vond het een openhartige lezing waarin Kaag liet zien waar zij voor staat. Dat was volgens hem de enige bedoeling van haar speech.

Dat haar sneer op een precair moment in de formatie plaatsvindt, kon Jetten niet ontkennen, maar de krantenkoppen over de uithaal van Kaag verbaasden hem toch. Wat Kaag heeft gezegd, is volgens hem in lijn met "een consistent verhaal dat zij al maanden verkondigt." En dat is dat "zij grote inhoudelijke ambities heeft" die ze alleen kan bereiken via de lijn van de inhoud, aldus Jetten. En dat is volgens Kaag niet gelukt.

Informateur Mariëtte Hamer had in haar eindverslag vorige week nog gewezen op de dunne lijntjes tussen de partijen die bij de vorming van een nieuwe coalitie zijn betrokken. Wat Jetten betreft moeten de partijen inderdaad aan de slag met de verhoudingen, maar moet het ook vooral over de inhoud gaan. Het is volgens hem aan de VVD van Rutte om nu een beweging te maken.

De Tweede Kamer debatteert later dinsdag over de formatie en de stand van zaken. VVD'er Johan Remkes is voorgedragen om het stokje over te nemen van Hamer. Zij stelde dat er op dit moment geen meerderheidskabinet valt te vormen. Dat lukt volgens haar niet om politieke overwegingen, terwijl ze wel openingen zag op inhoudelijk terrein tussen VVD, D66, CDA, PvdA, GroenLinks en ChristenUnie. De afgelopen maanden stelden VVD en D66 een document op hoofdlijnen, dat een aanzet had moeten zijn voor een mogelijk regeerakkoord.

Maar VVD en CDA willen niet in een kabinet waarin ook PvdA én GroenLinks zitten. D66 wil niet verder met de ChristenUnie.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,479
Diesel2,314

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats