Clicky

 
Transport Online - '7 tot 15 procent Europese MKB failliet bij wegvallen staatssteun'

'7 tot 15 procent Europese MKB failliet bij wegvallen staatssteun'

'7 tot 15 procent Europese MKB failliet bij wegvallen staatssteun'
07-09-2021 10:03 | Coronacrisis | auteur Redactie

'S-HERTOGENBOSCH - Wat gebeurt er met het Europese MKB als de staatssteun wegvalt? Volgens onderzoek van kredietverzekeraar Euler Hermes kan 7 tot 15 procent van de MKB-bedrijven de komende vier jaar in de problemen komen doordat ze niet meer kunnen voldoen aan hun financiële verplichtingen.

Johan Geeroms, Risk Director bij Euler Hermes Nederland: "De faillissementscijfers van de afgelopen anderhalf jaar zijn natuurlijk vertekend. Een laagterecord in crisistijd; allemaal dankzij de steunpakketten van de overheid. Hier komt natuurlijk een reactie op nu de overheid de steunprogramma’s afbouwt. Alleen weet niemand hoe dat effect precies uitpakt. Daarom is het belangrijk daarover cijfers te hebben. Onze researchafdeling heeft drie indicatoren in beeld gebracht (winstgevendheid, kapitalisatie en rentedekking) die vier jaar vóór een faillissement al zichtbaar maken of een bedrijf mogelijk in betalingsproblemen komt. Hieruit blijkt dat 7 procent van het MKB in Duitsland mogelijk in de gevarenzone komt, 13 procent in Frankrijk en 15 procent in het Verenigd Koninkrijk. Hadden overheden afgelopen periode geen steunmaatregelen genomen dan waren deze percentages aanzienlijk slechter uitgevallen, namelijk 17 procent voor Frankrijk en 26 procent voor het VK.”

Overcompensatie door overheidssteun

Geeroms concludeert dat uit het onderzoek blijkt dat de kwetsbaarheid van Europese MKB toeneemt, "maar tegelijkertijd is het midden en kleinbedrijf iets minder kwetsbaar dan in 2019, de periode vóór corona. Ook dat blijkt uit onze cijfers. De overheidsmaatregelen hebben dus overgecompenseerd. Stoppen met steunmaatregelen is voor een gezonde economie dan ook raadzaam en noodzakelijk. Nu we teruggaan naar normaal, moeten bedrijven weer op eigen kracht presteren. Dat zal niet voor iedereen meevallen. Het is belangrijk dat ondernemers beseffen dat de kans toeneemt dat klanten kunnen omvallen en dat rekeningen niet worden betaald."

Volgens de onderzoekers van Euler Hermes zijn kwetsbare bedrijven in Duitsland vooral de toeleveranciers voor de auto-industrie en de transportsector. Ook elektronica en papierhandel staan bovenaan. De toeleveringsketen rondom automotive is ook in Frankrijk kwetsbaar. Daarnaast ook energie en agrifood. In het VK staan energie, toeleveranciers voor de auto-industrie, bouw en detailhandel bovenaan.

Extra alert zijn

Geeroms waarschuwt voor blind optimisme. “Veel bedrijven zijn opgelucht. De afgelopen periode is goed doorstaan. Boven verwachting goed zelfs. Het kan een gevoel van onaantastbaarheid geven. Terwijl bedrijven juist nu de overheidssteun wegvalt extra moeten opletten. Hoe komen jouw afnemers uit deze crisis naar voren? Zorg dat je in contact blijft met klanten en weet wat er speelt. Dat geldt ook voor klanten waarmee al jaren wordt samengewerkt. Let op facturen die te lang open staan. Ga er op tijd achteraan, want juist komende periode kan het net anders lopen dan ondernemers als vanzelfsprekend aannemen.”Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,946
Diesel1,753

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions