Clicky


Wemmers Tanktransport moet cao toepassen op Roemeense chauffeurs

Wemmers Tanktransport moet cao toepassen op Roemeense chauffeurs

BLESKENSGRAAF - In een langlopende rechtszaak tegen de bedrijven van Wemmers Tanktransport uit Bleskensgraaf heeft de rechter afgelopen week geoordeeld dat Nederlands loon betaald moet worden aan Roemeense chauffeurs. Hoewel de chauffeurs Tsjechische arbeidscontracten hadden, werkten ze in en vanuit Nederland. Daarom hebben ze volgens de rechter recht op Nederlands loon. Met een schijnconstructie probeerde Wemmers de cao- en premie-afdrachten in Nederland te ontduiken.

De zaak kreeg in 2014 al aandacht nadat actieve leden van de FNV het bedrijf binnenvielen en opheldering vroegen over de gang van zaken. Daarop zijn in de Tweede Kamer vragen gesteld over het uitblijven van optreden van de overheid tegen misstanden in de transportsector.

Onderzoek naar naleving cao

Stichting VNB startte namens de FNV in 2014 een onderzoek naar naleving van de cao en transportwetgeving bij Wemmers Tanktransport. De onderzoeksresultaten werden overgedragen aan de inspectiediensten, die daarop in drie landen tegelijk binnenvielen voor een controle. Er werden boeterapporten opgemaakt en het Openbaar Ministerie (OM) werd verzocht de zaak strafrechtelijk af te handelen. Wemmers trof echter een schikking met het OM en ontliep daarmee strafvervolging.

Tsjechisch zusterbedrijf

Naast het bedrijf in Nederland maakt Wemmers gebruik van een Tsjechisch zusterbedrijf. Bij dat bedrijf kregen de Roemeense chauffeurs een arbeidscontract om vervolgens voor Wemmers in Nederland te gaan werken. De Roemeense chauffeurs werden geïnstrueerd om valse verklaringen af te leggen tegen de Tsjechische sociale zekerheidsinstantie dat ze niet in Nederland, maar in Tsjechië zouden werken. Met die constructie probeerde Wemmers niet alleen Nederlands loon, maar ook Nederlandse afdrachten van sociale premies te ontlopen. Daarop stapten de chauffeurs naar de FNV, die de zaak onderzocht en een zaak startte om Nederlands loon af te dwingen.

In strijd met de waarheid

In de procedure zijn verschillende chauffeurs, een inspecteur van de Inspectie Leefomgeving en Transport, de eigenaar van het bedrijf en verschillende kantoormedewerkers onder ede verhoord. In het vonnis concludeert de rechter dat de kantoormedewerkers in strijd met de waarheid hebben verklaard. De rechter gaat daarom voorbij aan een groot aantal stellingen die alleen door de medewerkers van Wemmers zijn ingenomen en die in tegenspraak zijn met verklaringen van chauffeurs, maar ook met ingediende stukken.

Blij met deze uitspraak

Edwin Atema van FNV/Stichting VNB is blij met deze duidelijke uitspraak van de rechter: "De rechter heeft de schijnconstructie van Wemmers gelukkig doorzien. Na het ontlopen van strafvervolging dachten de mensen bij Wemmers ook nog weg te komen met het afleggen van valse verklaringen. Deze procedure laat maar weer eens zien hoe ver bedrijven gaan om arbeidsuitbuiting wit te wassen."

Procedure over hoogte salarisclaim

Nu de rechter heeft geoordeeld dat Nederlands recht van toepassing is op de arbeidscontracten van de Roemeense chauffeurs wordt de procedure voortgezet over de hoogte van de salarisclaim. De individuele chauffeurs hebben recht op het Nederlandse cao-loon en krijgen na jaren strijd nabetalingen over een aantal jaren.

Duizenden euro's nabetalen

In 2019 won de FNV al een zaak over het niet uitbetalen van alle gewerkte uren aan Nederlandse chauffeurs. Daarop heeft het bedrijf duizenden euro’s moeten nabetalen.