Clicky

 
Transport Online - Halsema reageert met afschuw op dragen Jodenster bij protest

Halsema reageert met afschuw op dragen Jodenster bij protest

Halsema reageert met afschuw op dragen Jodenster bij protest
06-09-2021 20:03 | Binnenland | auteur ANP

AMSTERDAM - Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam zegt dat ze "met afschuw" heeft gezien dat tijdens de demonstratie tegen de coronamaatregelen zondag op de Dam mensen een gele Jodenster op hun kleding droegen. "Ik roep de organisatie van de demonstratie op om het dragen van de ster te veroordelen en te voorkomen dat dit nog eens gebeurt", laat ze weten.

De burgemeester roept alle deelnemers aan de demonstratie op afstand te nemen van dit gedrag. "Het onbeschrijflijke leed van onze Joodse bevolking in de Tweede Wereldoorlog is op geen enkele manier te vergelijken met de problemen die mensen vandaag ondervinden van de coronapandemie", aldus Halsema.

"Ons nationaal monument op de Dam herinnert ons nog elke dag aan deze gitzwarte periode in het verleden. Ik roep iedereen op om respectvol om te gaan met deze historisch beladen plek. Dat juist op de Dam mensen het nodig vinden een gele ster te dragen is dieptriest en bijzonder kwetsend voor alle overlevenden en nabestaanden."

In Amsterdam kwamen zondag ruim 20.000 mensen af op een protest tegen de coronamaatregelen. Ze verzamelden op de Dam en liepen daarna in een grote optocht door het centrum. Zo'n zestig organisaties waren vertegenwoordigd.

De organisator van de demonstratie, Michel Reijinga, zegt in een reactie op "persoonlijke titel en namens Nederland in Verzet" volledig achter de oproep van Halsema te staan. Hij zegt dat zijn "opa en oma met een ster op gelopen hebben." Dus, zo zegt hij "op mijn pagina geen ster, geen vergelijkingen."

"Maar", zo zegt hij, "ik heb een achterban van meer dan 50.000 mensen en als er dan vijftig tussen lopen met een ster, dan ben ik daar niet blij mee, maar dan kan ik ze dat niet verbieden. Maar in '40-'45 is apartheid gecreëerd voor de Joden, en in '20-'21 wordt apartheid gecreëerd voor niet-gevaccineerden. Dus ik begrijp die mensen dat ze die vergelijking maken. Maar conform mijn achtergrond is het niet geplaatst dat ik dat doe. Maar ik begrijp het wel."Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,938
Diesel1,755

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions