Clicky

 
Transport Online - Taliban verplichten Afghaanse studentes nikab te dragen

Taliban verplichten Afghaanse studentes nikab te dragen

Taliban verplichten Afghaanse studentes nikab te dragen
05-09-2021 19:05 | Buitenland | auteur ANP/AFP

KABUL - Afghaanse vrouwelijke studenten moeten voortaan in de klas een zwarte abaya met een gezichtsbedekkende nikab dragen, blijkt uit een decreet dat de Taliban vlak voor de heropening van privé-universiteiten in het land hebben gepubliceerd. Een abaya is een lange sluier die het lichaam bedekt. Een nikab bedekt het gezicht, met uitzondering van de ogen.

Ook mogen vrouwen alleen nog maar lessen volgen in ruimtes zonder mannen, tenzij de sekses middels een gordijn van elkaar worden gescheiden. Vrouwen moeten een gedeelde klas vijf minuten eerder dan de mannen verlaten. Vervolgens moeten ze in wachtzalen verblijven totdat de mannelijke studenten het gebouw hebben verlaten.

In het zaterdag gepubliceerde decreet bepalen de Taliban tevens dat vrouwelijke studenten alleen les mogen krijgen van andere vrouwen. Mocht dat niet mogelijk zijn, dan kunnen "oudere" mannelijke docenten met "een goed karakter" dit invullen. Het decreet geldt alleen voor particuliere hogescholen en universiteiten, die explosief zijn gegroeid sinds het eerste bewind van de Taliban in 2001 eindigde.

Tijdens de eerste machtsperiode van de islamistische beweging (1996-2001) mochten vrouwen überhaupt niet studeren bij instellingen waar ook mannen studeerden. Destijds waren vrouwen buitenshuis verplicht een boerka te dragen en mochten ze het huis bij voorkeur alleen verlaten in gezelschap van een mannelijk familielid.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,008
Diesel1,960

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden