Clicky

 
Transport Online - Werkgevers zien niets in plan van CNV om werkweek korter te maken

Werkgevers zien niets in plan van CNV om werkweek korter te maken

Werkgevers zien niets in plan van CNV om werkweek korter te maken
04-09-2021 20:20 | Personeel | auteur ANP

DEN HAAG - Werkgevers zien niets in het plan van CNV om over te stappen naar een 30-urige werkweek. Het is juist nodig dat deeltijdwerkers meer gaan werken gezien de krappe arbeidsmarkt, laten werkgevers- en ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland in een reactie weten. Ook willen ze weten wie de kosten moeten dragen wanneer werknemers minder gaan werken.

CNV wil zo snel mogelijk een 30-urige werkweek en FNV streeft naar een 32-urige. Dat moet onder meer psychische problemen zoals burn-outs voorkomen. CNV wil de komende tijd bij cao-onderhandelingen meer inzetten op de kortere werkweek. Volgens directeur Piet Fortuin van CNV blijkt uit eigen onderzoek dat het aantal mensen dat tegen een burn-out aanzit verdubbelde tot een op de vijf. "Honderdduizenden mensen zitten er helemaal doorheen."

FNV wil vooral dat werknemers meer zeggenschap krijgen over werktijden. Zo zouden ze werk en privé beter kunnen combineren. "Minder uren werken is daar een middel toe", zegt vicevoorzitter Zakaria Boufangacha van FNV.

Deeltijdwerken

Volgens de werkgevers zijn er al grote tekorten aan personeel in onder meer de zorg die door de plannen alleen maar groter zouden worden. "Nederland kent een lange historie van deeltijdwerken, waarover werkgever en werknemer prima samen afspraken kunnen maken", zegt een woordvoerster namens de werkgeversorganisaties. Ook is het volgens de ondernemers maar de vraag of een 30-urige werkweek daadwerkelijk leidt tot minder burn-outs. "Een burn-out is zelden alleen het gevolg van werk, maar veel vaker van een combinatie van factoren", aldus de zegsvrouw.

CNV polste eerder Nederlanders al of leden een werkweek die een kwart korter is dan de gangbare 40 uur zien zitten. Drie op de vijf denken met zo'n kortere werkweek gezond de pensioenleeftijd te gaan halen en dat er minder burn-outs zullen zijn. Die zaken komen er bij proeven bij bedrijven ook uit, stelt Fortuin. De bondsvoorzitter zou graag zien dat de Nederlandse overheid het voortouw neemt bij het invoeren van een kortere werkweek.

Het moment is volgens Fortuin goed nu de economie zeer sterk herstelt van de coronacrisis. Voor sommige mensen zullen de CNV-plannen echter ook langere werktijden betekenen. "Onze wens is dat ook mensen die nu in kleine deeltijdbanen werken, straks 30 uur werken. Hiermee creëren we ook een betere balans tussen mannen en vrouwen."

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,081
Diesel2,083

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden