Clicky

 
Transport Online - Vakbond CNV wil zo snel mogelijk naar 30-urige werkweek

Vakbond CNV wil zo snel mogelijk naar 30-urige werkweek

Vakbond CNV wil zo snel mogelijk naar 30-urige werkweek
04-09-2021 10:46 | Personeel | auteur ANP

UTRECHT - De vakbonden willen dat Nederlandse bedrijven een kortere werkweek invoeren. CNV wil zo snel mogelijk een 30-urige werkweek en FNV streeft naar een 32-urige. Dat moet onder meer psychische problemen zoals burn-outs voorkomen. CNV wil de komende tijd bij cao-onderhandelingen meer inzetten op de kortere werkweek.

Directeur Piet Fortuin van CNV verklaart de stap door te wijzen op eigen onderzoek naar het aantal mensen dat tegen een burn-out aanzit. Dat verdubbelde tot een op de vijf. "Honderdduizenden mensen zitten er helemaal doorheen. Hoog tijd voor een nieuwe balans."

FNV wil vooral dat werknemers meer zeggenschap krijgen over werktijden. Zo zouden ze werk en privé beter kunnen combineren. "Minder uren werken is daar een middel toe", zegt vicevoorzitter Zakaria Boufangacha van FNV.

Gelukkiger, efficiënter en productiever

CNV polste eerder Nederlanders al of ze een werkweek die een kwart korter is dan de gangbare 40 uur zien zitten. Dat bleek zo te zijn. Drie op de vijf denken met zo'n kortere werkweek gezond de pensioenleeftijd te gaan halen en dat er minder burn-outs zullen zijn. Twee derde verwacht minder ziekteverzuim en haast driekwart voorziet een betere balans tussen werk en privé. Ongeveer de helft verwacht productiever en efficiënter te zijn in een werkweek van 30 uur.

Die zaken komen bij proeven bij bedrijven ook uit, stelt Fortuin. "Diverse proeven tonen aan dat mensen gelukkiger zijn, efficiënter en productiever. De werk-privébalans verbetert sterk." De bondsvoorzitter zou graag zien dat de Nederlandse overheid het voortouw neemt bij het invoeren van een kortere werkweek.

Het moment is volgens Fortuin goed nu de economie zeer sterk herstelt van de coronacrisis. Voor sommige mensen zullen de CNV-plannen echter ook langere werktijden betekenen. "Onze wens is dat ook mensen die nu in kleine deeltijdbanen werken, straks 30 uur werken. Hiermee creëren we ook een betere balans tussen mannen en vrouwen."

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,373
Diesel2,102

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 16 mei t/m zondag 22 mei

Alle Rijverboden