Clicky

 
Transport Online - Hamer: VVD-informateur moet zoeken naar minderheidscoalitie

Hamer: VVD-informateur moet zoeken naar minderheidscoalitie

Hamer: VVD-informateur moet zoeken naar minderheidscoalitie
02-09-2021 13:48 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - Informateur Mariëtte Hamer adviseert de Tweede Kamer om een informateur van VVD-huize te benoemen die op zoek moet gaan naar een minderheidscoalitie. Dat schrijft ze in haar eindverslag dat ze donderdag aan voorzitter Vera Bergkamp van de Tweede Kamer heeft overhandigd.

"Op basis van mijn bevindingen onder deel 5 moet ik echter helaas concluderen dat er op dit moment geen coalitieonderhandelingen gestart kunnen worden die gericht zijn op het vormen van een meerderheidscoalitie", schrijft de informateur. Dat vindt ze te betreuren omdat er "op basis van de inhoud voldoende aanknopingspunten zijn om tot een meerderheidscoalitie uit het brede midden te komen".

Een minderheidscoalitie moet volgens Hamer bestaan uit een "nader te bepalen combinatie van VVD, D66 en CDA". Daarbij ligt volgens haar samenwerking met PvdA, GroenLinks en ChristenUnie voor de hand. "Omdat de zes partijen uit het brede midden de afgelopen decennia altijd met elkaar hebben geregeerd, dan wel hebben samengewerkt in akkoorden (Lenteakkoord, Pensioenakkoord, Klimaatakkoord)."

Vanuit VVD-kringen is al te horen dat die partij Johan Remkes gaat voordragen als nieuwe informateur. Dat zal dinsdagmiddag gebeuren als de Tweede Kamer over de informatie debatteert.

Deze week klapte de poging van Hamer om een meerderheidscoalitie te vormen. VVD en CDA willen niet een coalitie vormen met een links blok van PvdA én GroenLinks. Die laatste twee partijen waren VVD en CDA nog tegemoet gekomen door met een onderhandelingsteam te willen werken.

Verder wil D66 de huidige coalitie met ChristenUnie niet voortzetten. De ChristenUnie is de favoriete partner weer van VVD en CDA.

Hamer vindt het "zeer zorgelijk" dat er geen meerderheidscoalitie mogelijk is.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,088
Diesel2,090

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden