Clicky

 
Transport Online - Ministerie van Justitie en Veiligheid, politie en TNO gaan samenwerken in strijd tegen ondermijnende criminaliteit en cybercrime

Ministerie van Justitie en Veiligheid, politie en TNO gaan samenwerken in strijd tegen ondermijnende criminaliteit en cybercrime

Ministerie van Justitie en Veiligheid, politie en TNO gaan samenwerken in strijd tegen ondermijnende criminaliteit en cybercrime
02-09-2021 12:09 | Criminaliteit | auteur Redactie | Esther van der Wal

DEN HAAG - Uitdagingen op het terrein van veiligheid worden steeds groter, en de impact van technologie daarop ook. Hiervoor is meer en beter onderzoek nodig. Om de strijd tegen ondermijnende criminaliteit, cybersecurity en crisisbeheersing te verbeteren, is door het ministerie van Justitie en Veiligheid (JenV)  en de politie besloten intensiever te gaan samenwerken met TNO. Door deze samenwerking kunnen bestaande technologieën en nieuwe innovaties beter aan elkaar worden gekoppeld. De kennis die TNO ontwikkelt, gaat zo veel directer bijdragen aan een veiliger Nederland.

Nieuwe stap in samenwerking

TNO is een onafhankelijke onderzoeksorganisatie met als doel om kennis toepasbaar te maken voor bedrijven en overheden.

"Innovaties en slimme technologie zijn essentieel voor een veilig Nederland. We zien dat onderzoek in het Veiligheidsdomein de afgelopen jaren enorm is toegenomen en dat is maar goed ook. Met deze hernieuwde samenwerking met JenV en de politie én bijbehorende investeringen in onderzoek en innovatie werken we samen aan een Nederland waarin mensen veilig en in vrijheid kunnen leven", aldus Paul de Krom, CEO van TNO.

Innovatie van cruciaal belang voor onze veiligheid

Op allerlei terreinen zien we dat nieuwe technologische ontwikkelingen impact hebben op onze samenleving, en consequenties hebben voor de veiligheid. Dat in zowel positieve als in negatieve zin, benadrukt Dick Schoof, secretaris-generaal van JenV: "Neem het voorbeeld van deep-fakes. Juist nu we zoveel thuiswerken is het nog belangrijker geworden om er zeker van te zijn dat degene die je op het beeldscherm ziet, ook echt degene is die je denkt dat het is. We moeten dus ook technologie ontwikkelen die ons daarbij helpt, en dat kunnen we niet alleen, JenV werkt met vele instituten en universiteiten samen, en TNO heeft daartussen een prominente rol."

Korpsleiding zet in op innovatie

Veruit de grootste afnemer van de kennis van TNO op het terrein van veiligheid is de politie. Innovatie ontstaat vaak op de werkvloer, en de werkvloer bij de politie begint gewoon op straat. Ook daar moeten nieuwe, en vooral privacy-vriendelijke technologieën helpen om Nederland veiliger te krijgen. Als eerste grote overheidsorganisatie binnen de Rijksoverheid heeft de politie technologie en innovatie op het allerhoogste bestuurlijke niveau belegd: in de korpsleiding.

Voor lid van de korpsleiding Henk Geveke, voelde deze stap daarom heel logisch: “Technologie is voor de politie immers een strategisch onderwerp. De technologische ontwikkelingen gaan razendsnel en kunnen grote impact hebben op het werk van alle politiemensen, of ze nu in de handhaving, noodhulp, opsporing, dienstverlening of bedrijfsvoering werken.”

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,179
Diesel2,059

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats