Clicky

 
Transport Online - Stakende Duitse treinmachinisten verwerpen nieuw aanbod Deutsche Bahn

Stakende Duitse treinmachinisten verwerpen nieuw aanbod Deutsche Bahn

Stakende Duitse treinmachinisten verwerpen nieuw aanbod Deutsche Bahn
02-09-2021 11:16 | Buitenland | auteur ANP/DPA/RTR

BERLIJN - De vakbond voor Duitse treinmachinisten heeft een nieuw aanbod van Deutsche Bahn verworpen om een loonconflict bij te leggen. De vijfdaagse staking in het Duitse passagiersvervoer wordt doorgezet. Het goederenvervoer per spoor is sinds woensdag al verstoord.

De staking is het gevolg van een loonconflict, waarbij het vooral gaat om de timing van loonsverhogingen. Deutsche Bahn heeft voorgesteld om de lonen met 1,5 procent te verhogen in januari 2022 en met nog eens 1,7 procent in maart 2023. Machinistenvakbond GDL wil echter al in 2021 een loonsverhoging zien, plus een bonus van 600 euro, en een tweede loonsverhoging van 1,8 procent in 2022.

In het nieuwe aanbod van Deutsche Bahn zat in ieder geval de coronabonus van 600 euro. Ook werd volgens de spoorvervoerder aan andere eisen van GDL voldaan. GDL-voorzitter Claus Weselsky zegt dat het aanbod nog steeds onvoldoende is. Deutsche Bahn heeft de bond gevraagd terug te keren aan de onderhandelingstafel.

Internationale treinen

Het is de derde stakingsronde in korte tijd die het treinverkeer in Duitsland platlegt. Ook internationale treinen, zoals de nachttrein van Amsterdam naar Wenen, reden woensdagavond niet. Verder rijdt de intercity van Amsterdam naar Berlijn niet verder dan Bad Bentheim net over de Duitse grens bij Oldenzaal. De ICE International naar Frankfurt rijdt wel tot het eindstation. Dat geldt niet voor de trein naar Basel. Die rijdt niet verder dan Keulen.

Deutsche Bahn heeft een soort noodplanning opgesteld. Daardoor zou een kwart van de langeafstandstreinen moeten blijven rijden en ongeveer 40 procent van de regionale treinen. Op belangrijke spoorknooppunten zoals Hannover en München is het rustig qua reizigers. Deutsche Bahn heeft mensen aangeraden treinreizen zoveel mogelijk uit te stellen.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,198
Diesel2,069

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden