Clicky


Tornado's in New Jersey en wateroverlast in New York door Ida

Tornado's in New Jersey en wateroverlast in New York door Ida
02-09-2021 10:20 | Buitenland | auteur ANP

NEW YORK - De nasleep van Ida, de orkaan die zondag in de Amerikaanse staat Louisiana voor enorme schade zorgde, treft nu ook andere delen van Amerika. In New Jersey werd een "grote en extreem gevaarlijke" tornado waargenomen, in New York City hebben de autoriteiten een waarschuwing afgegeven voor plotselinge overstromingen. Op beelden op sociale media is te zien hoe metrostations in de stad onderlopen.

Waarschuwingen voor tornado's waren woensdag van kracht in de staten Pennsylvania, New Jersey en Delaware. "Dit is een levensbedreigende situatie, rondvliegend puin kan dodelijk zijn", aldus de Amerikaanse weerdienst. De kans dat de storm ook in New York tornado's veroorzaakt is aanwezig, al lopen de voorspellingen daarover nog uiteen.

Intussen is er in sommige delen van New Jersey volgens CNN al 10 tot 20 centimeter regen gevallen. De gouverneur van de staat, Phil Murphy, heeft de noodtoestand uitgeroepen vanwege tropische storm Ida. "Ga niet de weg op, blijf thuis en blijf veilig", aldus Murphy. Zeker 57.000 huishoudens in de staat zitten volgens The New York Times zonder stroom.

In New York City zijn metrostations ondergelopen. Burgemeester van de stad, Bill de Blasio, riep inwoners op om waakzaam te blijven. "Zoveel regen komt in deze regio niet vaak voor, we zouden daardoor dodelijke overstromingen zoals afgelopen week in Tennessee kunnen zien", vertelt meteoroloog Brandon Miller aan CNN.