Clicky

 
Transport Online - Kaag: ambassade in Kabul verhuist tijdelijk naar Qatar

Kaag: ambassade in Kabul verhuist tijdelijk naar Qatar

Kaag: ambassade in Kabul verhuist tijdelijk naar Qatar
01-09-2021 11:26 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - De Nederlandse ambassade in de Afghaanse hoofdstad Kabul verhuist na de machtsovername door de Taliban tijdelijk naar Qatar. Dat zei demissionair minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Zaken) tijdens een bezoek aan de Golfstaat.

De laatste Nederlandse diplomaten verlieten Kabul vorige week toen de evacuatiemissie stopte. Het ministerie heeft wel steeds gezegd dat de ambassade weer opengaat zodra de veiligheidssituatie het toelaat. In Qatar is een vertegenwoordiging van de Taliban gevestigd.

Kaag reisde naar Qatar om daar met haar ambtgenoot te bespreken wanneer de evacuatie uit Afghanistan weer hervat kan worden. Er zijn vermoedelijk nog honderden Nederlanders en anderen in Afghanistan die naar Nederland willen vertrekken.

Volgens de Franse regering zijn de Taliban in gesprek met Qatar en Turkije over heropening van de luchthaven van Kabul. Donderdag is Kaag in de Turkse hoofdstad Ankara voor overleg.

Qatar heeft veel contact met de extreem-islamitische Taliban. Achter de schermen heeft het land een belangrijke rol gespeeld bij de evacuatiemissie in Afghanistan, zei Kaag. Ze dankte haar collega Mohammed bin Abdulrahman al-Thani nadrukkelijk voor alle steun.

Volgens Kaag is het belangrijk dat de Taliban een inclusieve regering vormen omdat dat belangrijk is voor de stabiliteit van het land. Ook moeten meisjes naar school kunnen gaan, vrouwen werken en moeten rechten van minderheden worden beschermd.

Deze voorwaarden zijn van belang voor de hervatting van humanitaire hulp, aldus Kaag. Nederland heeft vorig jaar Afghanistan maximaal 200 miljoen euro hulp beloofd voor vier jaar. Volgens de minister is stabiliteit in het land ook belangrijk voor Nederland, onder meer omdat een vluchtelingenstroom te voorkomen.

De bewindsvrouw ontmoette eerder op de dag nog de Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Heiko Maas, die ook in Qatar voor overleg over Afghanistan is. Verder bezocht ze nog een opvangkamp voor Afghaanse vluchtelingen. Kaag reist woensdag door naar Pakistan.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,080
Diesel2,084

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden