Clicky

 Biden noemt evacuatie uit Afghanistan buitengewoon succes

Biden noemt evacuatie uit Afghanistan buitengewoon succes
31-08-2021 22:59 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

WASHINGTON - De Amerikaanse evacuatie uit Afghanistan na twintig jaar militaire aanwezigheid was een "buitengewoon succes", zei president Joe Biden een dag nadat de laatste Amerikaanse troepen het land hebben verlaten. Hoewel het vertrek volgens sommigen een fiasco was, benadrukt hij de ongekende prestatie van de luchtbrug die ruim 123.000 mensen uit Kabul haalde nadat de Taliban aan de macht waren gekomen.

Biden zei in een tv-toespraak vanuit het Witte Huis verder dat er geen deadline is voor Amerikanen en Afghaanse oud-medewerkers die nog weg willen uit de Afghaanse hoofdstad. Hij verdedigde opnieuw zijn besluit de ‘voor altijd-oorlog' te beëindigen en nam de volle verantwoordelijkheid voor de aftocht. Het was een kwestie van "vertrek of escalatie", aldus Biden, die er nog eens op wees dat de inzet al die jaren 300 miljoen dollar per dag heeft gekost.

De president die al meer dan tien jaar had gepleit voor vertrek, ook in zijn verkiezingscampagne, heeft volgens peilingen de steun van de bevolking, hoewel die wel kritiek heeft op het overhaaste vertrek. Biden wees op andere uitdagingen, in bijvoorbeeld Syrië en Azië. De strijd tegen terrorisme in Afghanistan en elders gaat wel gewoon door, zonder dat daar militairen op de grond gaan. "De oorlog is nu voorbij", zei hij, opnieuw de strijdkrachten prijzend voor alle offers die ze hebben gebracht.

Hij sloeg krijgshaftige taal uit richting Islamitische Staat, die in Kabul vorige week dertien Amerikaanse militairen doodde. "De VS zullen nooit rusten, we zullen nooit vergeven en vergeten. We jagen je op en je zult de ultieme prijs betalen", sprak hij dreigend. Er is al een vergeldingsaanval geweest.

De oorlog in Afghanistan heeft de afgelopen twintig jaar bijna 2500 Amerikaanse levens geëist, en op de valreep nog eens dertien door een bloedige aanslag tijdens de aftocht vanuit het vliegveld van Kabul. In Afghanistan verblijven naar schatting nog tweehonderd Amerikaanse staatsburgers, veelal van Afghaanse afkomst, die mogelijk willen vertrekken. Biden zegt dat de Taliban hebben toegezegd hen te laten gaan.

Biden heeft andere dingen aan zijn hoofd in eigen land, met gemiddeld 150.000 nieuwe coronabesmettingen per dag. Vaccinatieweigeraars maken het moeilijk de vaccinatiegraad hoog op te schroeven.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,160
Diesel1,986

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats