Clicky

 
Transport Online - Rutte en Hoekstra: vijfpartijencoalitie ligt niet voor de hand

Rutte en Hoekstra: vijfpartijencoalitie ligt niet voor de hand

Rutte en Hoekstra: vijfpartijencoalitie ligt niet voor de hand
31-08-2021 12:25 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - VVD-leider Mark Rutte en CDA-voorman Wopke Hoekstra zeggen graag bereid te zijn met de PvdA óf GroenLinks te onderhandelen over de formatie van een nieuw kabinet. Maar een vijfpartijencoalitie waar beide partijen deel van uitmaken "ligt niet voor de hand", vinden zij.

"Wij hebben een aantal argumenten waarom wij dat niet verstandig vinden", zei Rutte na afloop van een gesprek met de leiders van D66, CDA, PvdA en GroenLinks bij informateur Mariëtte Hamer. Hij vreest voor de stabiliteit van zo'n coalitie, wanneer niet alle partijen nodig zijn voor een meerderheid in de Tweede Kamer. Van wantrouwen is volgens de VVD-leider geen sprake.

Ook inhoudelijk denkt de demissionair premier zaken te kunnen doen met de PvdA en GroenLinks. "Wij weten wat er leeft in die partijen, en wij zullen ook de komende jaren de handen uitsteken en inhoudelijk de samenwerking proberen te zoeken. Alleen niet in een vijfpartijenkabinet."

Varianten

De samenwerking tussen PvdA en GroenLinks hoeft overigens wat Rutte betreft regeringsdeelname van een van de twee niet in de weg te staan. "Vanuit ons is er geen enkel bezwaar als zij doorbouwen aan hun linkse beweging, en een van de twee partijen naar het kabinet komt. Maar daarvan hebben zij gezegd dat ze dat niet doen."

Hoekstra benadrukt dat voor hem "heel veel varianten" bespreekbaar zijn. Een kabinet met de PvdA óf GroenLinks noemt hij "zonder meer het overwegen waard". Maar ook hij vindt het "niet logisch" om te regeren met meer partijen dan strikt noodzakelijk zijn voor een parlementaire meerderheid. Hij vreest dan ook minder van zijn eigen programma te kunnen waarmaken.

Foto's

  • J.Roeland
    HOEKSTRA BV
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,938
Diesel1,912

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden