Clicky


Taliban noemen terugtrekking VS overwinning voor alle Afghanen

Taliban noemen terugtrekking VS overwinning voor alle Afghanen [+video]
31-08-2021 09:48 | Buitenland | auteur ANP/AFP

KABUL - Zabihullah Mujahid, de officiële woordvoerder van de Taliban, heeft dinsdagochtend het Afghaanse volk gefeliciteerd met de terugtrekking van de Amerikaanse troepen uit het land. "Deze overwinning is van ons allemaal", zei hij op een persconferentie op het vliegveld van de Afghaanse hoofdstad Kabul. Mujahid noemde de uittocht van de Amerikanen "een belangrijke les voor andere invasiemachten" en voor de wereld.

De Taliban-woordvoerder sprak enkele uren nadat de laatste Amerikanen waren vertrokken. Afghanistan is nu "een vrije en soevereine natie", verklaarde hij. "We willen goede relaties onderhouden met de VS en de wereld. We verwelkomen goede diplomatieke relaties met iedereen."

Na het vertrek van de Amerikanen gingen strijders van de Taliban het terrein van de luchthaven op. Ze schoten in de lucht om hun overwinning te vieren. De fundamentalisten hebben NAVO-lidstaat Turkije gevraagd om technische hulp om het belangrijke vliegveld draaiende te houden, maar willen zelf de beveiliging doen.

De Turkse autoriteiten hebben nog niet ingestemd met het voorstel van de Taliban. Het is ook nog onduidelijk welke vliegtuigmaatschappijen lijnvluchten met Kabul gaan verzorgen nu de Taliban daar weer aan de macht zijn.