Clicky


Biden vasthoudend over onderzoek naar oorsprong coronavirus

Biden vasthoudend over onderzoek naar oorsprong coronavirus
27-08-2021 23:28 | Coronavirus | auteur ANP

WASHINGTON - Het achterhalen van de oorsprong van het coronavirus blijft een hoge prioriteit voor de Amerikaanse regering. "We zullen er alles aan doen om de wortels van deze uitbraak die wereldwijd zo veel pijn en dood heeft veroorzaakt op te sporen, zodat we alle nodige maatregelen kunnen nemen om herhaling te voorkomen", zegt president Joe Biden in een verklaring.

Hij reageert op een rapport van zijn inlichtingendiensten. Eerder deze week lekte al uit dat die geen eensluidende conclusie hebben gevonden op de vraag of het virus uit een laboratorium is ontsnapt of dat het op natuurlijke wijze van een dier op de mens is overgesprongen.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) deed eerder dit jaar onderzoek in Wuhan, de Chinese stad die geldt als de oorspronkelijke brandhaard van de pandemie. Het onderzoeksteam, met de Nederlandse viroloog Marion Koopmans, achtte het toen onwaarschijnlijk dat het virus in een lab op mensen is overgegaan, maar dringt aan op spoedig vervolgonderzoek.

Biden wijst nog eens op de tegenwerking die Chinese autoriteiten keer op keer opwerpen. "Tot op de dag van vandaag blijft de Volksrepubliek China oproepen tot transparantie verwerpen en informatie achterhouden, zelfs nu deze pandemie steeds meer levens eist. De wereld verdient antwoorden en ik zal niet rusten voordat we die krijgen."