Clicky

 
Transport Online - Bijleveld: meer evacuaties uit Kabul voor 31 augustus niet reëel

Bijleveld: meer evacuaties uit Kabul voor 31 augustus niet reëel

Bijleveld: meer evacuaties uit Kabul voor 31 augustus niet reëel
27-08-2021 17:05 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - Volgens demissionair minister Ank Bijleveld (Defensie) is het "niet reëel" dat Nederland voor 31 augustus nog mensen uit de Afghaanse hoofdstad kan evacueren. Tot die datum heeft het Amerikaanse leger het voor het zeggen op het vliegveld van Kabul. Daarna zijn de Amerikanen weg.

Het laatste Nederlandse vliegtuig vertrok donderdag uit Kabul. Er blijft tot 31 augustus een tiental Nederlandse militairen en een vliegtuig van Defensie in de regio achter voor het geval er toch nog een mogelijkheid zou ontstaan om mensen op te halen in de Afghaanse hoofdstad. Die kans is dus verwaarloosbaar.

Een crisisteam blijft volgens Bijleveld werken aan manieren om de achtergebleven mensen die naar Nederland mogen, hierheen te halen. Volgens de bewindsvrouw worden "alle opties" uitgewerkt.

Zelfmoordaanslagen

Het is momenteel niet precies bekend hoeveel mensen in Afghanistan zijn achtergebleven. Ten minste een dertigtal tolken zou er nog zijn. Maar ook anderen die de Nederlandse missie hielpen, zoals koks, beveiligers of juristen, komen in aanmerking voor hulp. Nederland heeft inmiddels 1600 mensen met eindbestemming Nederland geëvacueerd, en nog ongeveer 900 mensen die naar andere landen gaan.

Donderdag vielen tientallen doden bij de luchthaven van Kabul door twee zelfmoordaanslagen. De aanvallen zijn inmiddels opgeëist door terreurbeweging Islamitische Staat.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,349
Diesel2,107

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 16 mei t/m zondag 22 mei

Alle Rijverboden