Clicky

 Dronebestuurder die fietser verwondde in Katwijk wel schuldig, geen straf

Dronebestuurder die fietser verwondde in Katwijk wel schuldig, geen straf
27-08-2021 14:47 | Ongevallen | auteur Redactie

HAARLEM - De landelijk luchtvaartofficier van justitie van het Openbaar Ministerie Noord-Holland (OM) verwijt een 42-jarige man uit Valkenburg (ZH) gevaar te hebben veroorzaakt door niet voortdurend de controle te houden over de drone waarmee hij vloog. Bovendien vloog hij met deze drone in de nabijheid van zweefvliegveld Valkenburg. De bestuurder kon niet voorkomen dat zijn drone ter hoogte van een basisschool neerstortte en terechtkwam op een fietser, die als gevolg daarvan zwaar lichamelijk letsel heeft opgelopen.

Op 4 mei 2020 raakt een 49-jarige fietser in Katwijk ernstig gewond als gevolg van een drone die haar in het gezicht raakte. Het slachtoffer heeft hieraan blijvend oogletsel overgehouden. De bestuurder van de drone verklaart naderhand bij de politie dat de drone door de wind werd weggeblazen, waardoor deze onbedoeld boven het fietspad terecht kwam. Toen hij de drone probeerde weg te sturen van het fietspad, kwam deze terecht in het gezicht van een vrouw die daar zojuist kwam aanfietsen.

In deze zaak heeft de man met zijn drone gevaar veroorzaakt voor twee personen, namelijk voor de vrouw waarop de drone is neergestort en een collega die naast haar fietste. Dit gebeurde bovendien binnen een straal van drie kilometer van zweefvliegveld Valkenburg, waarvoor toestemming nodig was om met een drone te vliegen. Deze toestemming had de bestuurder van de drone niet. De bestuurder heeft verklaard dat hij de regels voor het besturen van een drone niet kende en daar ook nooit onderzoek naar heeft gedaan. Dit maakt hem niet minder strafbaar. Wel houdt de officier van justitie rekening met het feit dat de bestuurder zich schuldbewust opstelt en met het slachtoffer een betalingsregeling heeft getroffen voor het vergoeden van haar letselschade.

De officier vraagt om een schuldigverklaring zonder de bestuurder van de drone straf op te leggen en om vergoeding van de resterende schade aan het slachtoffer. De kantonrechter was het daarmee eens en vonniste conform de eis van de officier.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,103
Diesel1,924

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions