Clicky

 
Transport Online - Veel doden door aanslagen bij luchthaven Kabul [+foto's]

Veel doden door aanslagen bij luchthaven Kabul

Veel doden door aanslagen bij luchthaven Kabul [+foto's]
26-08-2021 16:05 | Buitenland | auteur ANP/AFP/DPA/RTR

KABUL - [update 17:35 uur] Door twee explosies bij een ingang van de luchthaven van Kabul en een ernaast gelegen hotel zijn zeker dertien doden gevallen. Volgens een zegsman van de Taliban zijn onder de slachtoffers ook buitenlanders en Talibanstrijders. De Amerikaanse autoriteiten denken dat het om twee zelfmoordaanslagen gaat van een terreurgroep uit de regio en er zijn Amerikaanse gewonden gevallen. Een hulporganisatie die vlakbij het vliegveld een hospitaal runt, sprak van zes doden en zeker dertig gewonden.

Zeker één terrorist zou zich bij een ingang hebben opgeblazen. Sommige lokale waarnemers melden op sociale media dat er mogelijk drie zelfmoordterroristen waren. Er zijn beelden verspreid van doden en gewonden. Om de mensen die waren samengedromd bij de toegang tot het vliegveld te verspreiden, hebben Amerikaanse militairen die het vliegveld in handen hebben, traangas afgevuurd nadat er een explosie was geweest.

De aanslag volgt op meldingen van mogelijke dreigingen van terroristische aanslagen bij het vliegveld dat wordt gebruikt voor de evacuatie van duizenden mensen die weg willen uit Afghanistan. Eerder op de dag meldde het Britse ministerie van Defensie dat er inlichtingen waren van een "zeer waarschijnlijke dreiging" van een aanval op de mensenmassa's bij het vliegveld van Kabul. Onder meer België stopte met de evacuatieoperatie uit veiligheidsoverwegingen.

De dreigingen zouden afkomstig zijn van Islamitische Staat in de Provincie Khorasan (ISKP). Deze groep is circa zes jaar geleden in de regio opgedoken en is onder meer in het oosten van Afghanistan actief. De door uiterst bloedige aanslagen beruchte groep claimt dat ze banden heeft met andere takken van IS. De groep is herhaaldelijk in gevecht geraakt met de Taliban.

De Amerikaanse president Joe Biden is ingelicht over het incident. Hij heeft een ontmoeting donderdag met de Israëlische premier Naftali Bennett uitgesteld naar aanleiding van de aanslagen in Kabul.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,191
Diesel2,063

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats