Clicky

 
Transport Online - Nederland stopt donderdag met het evacueren van mensen uit Kabul

Nederland stopt donderdag met het evacueren van mensen uit Kabul

Nederland stopt donderdag met het evacueren van mensen uit Kabul
26-08-2021 10:32 | Buitenland | auteur ANP

DEN HAAG - Nederland stopt donderdag met het evacueren van mensen uit Afghanistan. De operatie op de luchthaven van de hoofdstad Kabul wordt op aanwijzing van de Amerikanen gestopt, laat het kabinet aan de Tweede Kamer weten. Eerder riep het ministerie van Buitenlandse Zaken mensen in Afghanistan al op niet meer naar de luchthaven van Kabul te komen.

"Dit is een pijnlijk moment omdat dit betekent dat ondanks alle grote inspanningen van de afgelopen periode, mensen die in aanmerking komen voor evacuatie naar Nederland achter zullen blijven. Nederland is door de Verenigde Staten geïnformeerd vandaag te moeten vertrekken en zal naar alle waarschijnlijkheid later vandaag de laatste vluchten uitvoeren", schrijft het kabinet aan de Kamer.

De situatie op en rond de luchthaven van Kabul verslechtert "zeer snel". Daarom worden mensen opgeroepen niet meer naar het vliegveld te komen. De aanwezige Nederlandse militairen en diplomaten kunnen mensen die weg willen niet meer "assisteren" om toegang te krijgen tot de luchthaven. Rond de luchthaven hebben zich duizenden mensen verzameld die nog hopen weg te komen. De Britten hebben aanwijzingen dat mogelijk een aanslag op deze massa zal worden gepleegd.

Het kabinet probeert de mensen die al op het vliegveld zijn nog naar Nederland te krijgen. "Er wordt al het mogelijke gedaan om de enkele honderden personen die nu binnen de poorten van het vliegveld zijn mee te nemen op de vluchten die voor vandaag gepland staan." Er staan nog honderden mensen op lijsten van het ministerie van Buitenlandse Zaken om geëvacueerd te worden.

De Nederlandse diplomaten en militairen vertrekken met de laatste vlucht. Er blijft wel tot en met 31 augustus een militair vliegtuig en een kleine groep militairen in de regio gestationeerd voor het geval er toch nog weer mensen uit Kabul kunnen worden gehaald. Verder is er volgens het kabinet met coalitielanden die nog wel mogen vliegen op Kabul afgesproken dat zij "indien nodig" evacués voor Nederland meenemen.

De Amerikanen zijn de baas op de internationale luchthaven van Kabul. Zij geven aan wanneer landen hun evacuatiemissies moeten stoppen. België kondigde woensdag al aan te stoppen met evacuatievluchten. De Amerikanen vertrekken zelf uiterlijk op 31 augustus. Zij moeten in de dagen daarvoor hun militairen en veel materieel het land uitbrengen. Daardoor zullen zij veel meer gebruik gaan maken van de enige start- en landingsbaan van het vliegveld.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,201
Diesel2,072

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden