Clicky

 Amerikanen: laatste dagen Kabul nodig voor terugtrekking troepen

Amerikanen: laatste dagen Kabul nodig voor terugtrekking troepen
25-08-2021 19:11 | Buitenland | auteur ANP/RTR

WASHINGTON - De laatste dagen voor hun geplande aftocht uit Afghanistan op 31 augustus geven de Amerikanen voorrang aan het verplaatsen van hun troepen en militaire uitrusting, aldus het ministerie van Defensie. Het Pentagon lijkt daarmee de geluiden van westerse bondgenoten te bevestigen dat de evacuatievluchten vanaf het vliegveld van de Afghaanse hoofdstad Kabul nog hoogstens enkele dagen mogelijk zijn.

De Amerikanen hebben de luchthaven in handen en controleren ook het luchtruim, maar willen daar zo snel mogelijk een einde aan maken, ook uit angst voor aanslagen. Na het vertrek van de Amerikaanse troepen uit Afghanistan zullen de Verenigde Staten niet meer verantwoordelijk zijn voor het vliegveld, benadrukte een woordvoerder van het Pentagon. Wel wordt de optie opengehouden tot het laatste moment door te gaan met evacuaties.

Onder meer de Duitsers en Britten kijken of het mogelijk is het vliegveld na het vertrek van de Amerikanen in bedrijf te houden. Daarover wordt ook overleg gevoerd met de nieuwe machthebbers in Afghanistan, de radicaalislamitische Taliban. Uit vrees voor de fundamentalisten willen niet alleen de meeste westerlingen, maar ook duizenden Afghanen weg. Volgens Duitsland zouden de Taliban al hebben beloofd dat een vertrek van Afghanen ook na 31 augustus mogelijk blijft.

Berlijn is onder meer met Turkije in gesprek voor het openhouden van de luchthaven. Volgens Turkse functionarissen hebben de Taliban ook Turkije zelf benaderd voor hulp bij de bedrijfsvoering van het vliegveld na 31 augustus. De machthebbers willen wel dat alle buitenlandse troepen, dus ook de Turkse militairen, volgende week zijn vertrokken.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,092
Diesel1,912

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions