Clicky

 
Transport Online - Verdachten overval waardetransport Amsterdam blijven in de cel

Verdachten overval waardetransport Amsterdam blijven in de cel

Verdachten overval waardetransport Amsterdam blijven in de cel
25-08-2021 17:01 | Binnenland | auteur ANP

AMSTERDAM - De zes mannen die worden verdacht van de zeer gewelddadige overval op een waardetransport in Amsterdam-Noord, op 19 mei, blijven de komende maanden vastzitten. De rechtbank in Amsterdam wees woensdag verzoeken tot al dan niet tijdelijke onderbreking van het voorarrest van het zestal af. De verdenking is veel te ernstig, zo onderbouwde de rechtbank de beslissing onder meer. "Het gaat om een zaak van de buitencategorie."

Woensdag vond een eerste voorbereidende zitting in de strafzaak tegen de uit Frankrijk en België afkomstige verdachten plaats. Twee van de zes verschenen in de rechtszaal, de rest koos ervoor in de cel te blijven

De overval werd op klaarlichte dag gepleegd bij Schöne Edelmetaal aan de Meeuwenlaan. De overvallers dreigden met automatische vuurwapens en een mes en schoten buiten het pand in de lucht. Medewerkers van het bedrijf boeiden zij met tiewraps. De politie kwam massaal op het incident af en zette de achtervolging in, toen de overvallers er in meerdere snelle auto's vandoor gingen. Volgens het Openbaar Ministerie is er tijdens de vlucht gericht op de politie geschoten. Dertig agenten hebben aangifte gedaan. Deze zijn "buitengewoon ingrijpend", aldus de rechtbank.

De vlucht eindigde in een weiland bij Broek in Waterland, waar de overvallers naartoe waren gereden, om daar hun auto's te verlaten en te voet verder te gaan. Een 47-jarige Franse verdachte werd door de politie doodgeschoten. De Rijksrecherche doet hier onderzoek naar. Ook inwoners van Broek in Waterland hebben aangifte gedaan, van onder meer vernieling.

De totale buit van de overval is ruim 14,5 miljoen euro. Daarvan is ruim 4 miljoen euro nog niet teruggevonden, aldus het OM. Dat deel is vermoedelijk meegenomen door de inzittenden van een Audi die na de overval bij Diemen in brand is gestoken. Zij zijn nog voortvluchtig. Justitie doet daar nog volop onderzoek naar, in samenwerking met de Franse en Belgische autoriteiten. Volgens het OM is de overval vanuit het buitenland georganiseerd. De verdachten zouden vanuit Parijs naar België zijn gereisd, om zich daar in een appartement voor te bereiden en zich te laten voorzien van onder meer wapens, kogelvrije vesten en vluchtauto's.

"Heldhaftig politieoptreden" heeft geleid tot de arrestatie van de zes verdachten, zegt het OM. Veel agenten hebben "doodsangsten uitgestaan", omdat er veelvuldig op hen is geschoten. De verdachten ontkennen dat zij gericht op de politie hebben geschoten. Dit wordt nog onderzocht, onder meer aan de hand van camerabeelden. Het OM heeft mede hierom nog geen definitieve aanklacht opgesteld.

De volgende voorbereidende zitting is op 15 november.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,430
Diesel2,282

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 4 juli t/m zondag 10 juli

Alle Rijverboden