Clicky

 
Transport Online - Royal Flora Holland mag drie vervoerders van bloemen en planten overnemen

Royal Flora Holland mag drie vervoerders van bloemen en planten overnemen

Royal Flora Holland mag drie vervoerders van bloemen en planten overnemen
25-08-2021 10:37 | Bedrijfsovernames en fusies | auteur Redactie

Royal Flora Holland (RFH) mag drie vervoerders van bloemen en planten overnemen. Na uitgebreid onderzoek concludeert de Autoriteit Consument & Markt dat er voldoende concurrentie overblijft op het gebied van het vervoer van bloemen en planten over de weg. RFH gaat de vervoerbedrijven De Winter, Van Marrewijk (Wematrans) en Van Zaal onderbrengen in een nieuw bedrijf: Floriway. Royal FloraHolland is een coöperatie van kwekers van bloemen en planten (sierteeltproducten). RFH exploiteert het grootste veiling- en handelsplatform ter wereld voor het verhandelen van bloemen en planten.

De ACM heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar deze overname. In eerste instantie was namelijk niet duidelijk genoeg wat de gevolgen voor de concurrentie waren op de markt voor vervoer van bloemen en planten over de weg. De ACM heeft daarom marktonderzoek onder vervoerders, kwekers en kopers van sierteeltproducten uit laten voeren. Daarnaast is informatie gevraagd aan de betrokken partijen, concurrenten en afnemers. Daaruit blijkt dat er voldoende andere vervoerders zijn die kunnen concurreren met Floriway. Kwekers en kopers zien ook weinig obstakels als ze willen overstappen op een andere vervoerder.

Royal Flora Holland is weliswaar het grootste veiling- en handelsplatform ter wereld, maar het onderzoek wijst uit dat deze overname geen grote gevolgen heeft voor de concurrentie. Het is niet aannemelijk dat RFH de concurrentie kan beperken door bijvoorbeeld het bundelen van haar eigen veilingactiviteiten met vervoer door Floriway. Dat komt door een combinatie van verschillende factoren. Kwekers en kopers kunnen bijvoorbeeld buiten RFH om handel drijven en doen dat ook nu al. Ook is er tegenwicht door de coöperatiestructuur van RFH en van kritische kwekers en kopers ten opzichte van RFH.

Na uitgebreid onderzoek naar de marksituatie en de positie van RFH in de sierteeltsector, heeft de ACM haar goedkeuring gegeven aan de samenwerking tussen Royal FloraHolland (RFH) en de vervoersbedrijven De Winter, Van Zaal en Wematrans. De bedrijven hebben hierdoor groen licht voor de oprichting van logistiek dienstverlener Floriway. De ACM heeft geconstateerd dat er voldoende vrijheid van keuze is voor de handel en logistieke dienstverlening in de sierteeltsector en dat de oprichting van Floriway geen grote gevolgen heeft voor de concurrentie.

Wat biedt Floriway?

Floriway wordt een zelfstandig transportbedrijf dat logistieke diensten levert voor sierteeltproducten. Floriway gaat zich onderscheiden door gemak en service te bieden en wordt op termijn onder andere gekoppeld aan de digitale marktplaats Floriday. Met een druk op de knop kan straks, indien gewenst, eenvoudig en snel de logistieke afwikkeling en het transport worden geregeld. Dit wordt een volledig geïntegreerd proces. De bloemen en planten worden dan opgehaald en afgeleverd op de plek en in het tijdvak dat klanten wensen. Via track en trace kunnen klanten de bestelling volgen.

Kwekers, kopers en retailers hebben de vrije keuze om gebruik te maken van de transportdiensten van Floriway. Van enige verplichting is geen sprake, ook niet bij levering op een RFH-locatie of afvoer vanaf een RFH-locatie.

Waarom Floriway?

Met Floriway kan RFH een groter deel van de logistieke sierteeltketen optimaliseren. Door de vervoersstromen voor directe en voor klok stromen te bundelen, kunnen we het vervoer en logistieke activiteiten vanaf de tuin slimmer regelen waardoor tijd en kilometers worden bespaard. Dit draagt bij aan de verduurzaming van de sector.

Steven van Schilfgaarde, CEO RFH, is verheugd dat Floriway nu officieel van start kan gaan: “RFH wil als B2B (Business to Business) dienstverlener onze kwekers en hun kopers ondersteunen in hun bedrijfsvoering en hen verder helpen. Als coöperatie hebben wij de taak om optimale prijsvorming tegen minimale kosten voor onze kwekers te realiseren. Wanneer je als coöperatie het transport samen met een aantal transporteurs organiseert, ben je in staat dit slimmer uit te voeren en kun je de dienstverlening verbeteren.”

Op eigen kracht

Toekomstig algemeen directeur van Floriway,Toon Vos: “Floriway is er voor kwekers, kopers en retailers. Vanuit onze achtergrond staan we als vervoerders dicht bij de markt. Floriway staat voor persoonlijk en dichtbij; we zijn een echte sierteeltspecialist en hebben gezamenlijk veel kennis van de markt en ervaring in de sector. Ik ben dan ook heel blij dat de voormalige directeuren van de vervoersbedrijven met mij het management van Floriway gaan vormen. Het is belangrijk voor kwekers en kopers te weten dat de betrokken vervoerders hun eigen klanten blijven bedienen en de bestaande afspraken met vervoerders gelijk blijven. Ook in de toekomst kunnen klanten gebruik maken van de vervoerder die hun voorkeur heeft. We willen op eigen kracht klanten voor ons winnen. Door ons gezamenlijke grote wagenpark kunnen we snel en flexibel inspelen op de wensen van onze klant.”

De komende tijd verandert er niets voor de klanten van de verschillende transportbedrijven. Vanaf heden start Floriway met de integratie van de verschillende bedrijven. Op termijn zullen de bedrijven onder de nieuwe naam Floriway gaan opereren.

Foto's

 • Van Zaal Transport
  Van Zaal Transport
 • Van Zaal Transport
  Van Zaal Transport
 • Van Zaal Transport
  Van Zaal Transport
 • Van Zaal Transport
  Van Zaal Transport

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,319
Diesel2,109

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 16 mei t/m zondag 22 mei

Alle Rijverboden