Clicky


Poetin trakteert gepensioneerden kort voor verkiezingen

Poetin trakteert gepensioneerden kort voor verkiezingen
24-08-2021 15:07 | Buitenland | auteur ANP/DPA/RTR

MOSKOU - Kort voor de parlementsverkiezingen in Rusland ontvangen gepensioneerden eenmalig 10.000 roebel (115 euro). Het geld moet in september worden uitbetaald, staat in een decreet dat president Vladimir Poetin dinsdag tekende.

Volgens oppositieleden is het douceurtje een poging om stemmen te kopen voor Poetins partij Verenigd Rusland. Leonid Volkov, een bondgenoot van de gedetineerde oppositieleider Aleksej Navalni, ziet het als "propaganda en omkoping van kiezers".

Ouderen in Rusland hebben het financieel zwaar. De extra bijdrage komt neer op grofweg een verdubbeling van het maandelijks staatspensioen. Poetin zei onlangs dat gepensioneerden het zwaarst zijn getroffen door de inflatie van 6,5 procent.

De stembusgang staat gepland voor 17 tot 19 september. Verenigd Rusland krijgt in de peilingen ongeveer 30 procent van de stemmen, 10 procentpunt minder dan bij de uitslag van de vorige verkiezingen voor het lagerhuis in 2016. De regering heeft de afgelopen tijd geprobeerd de oppositie en onafhankelijke media de mond te snoeren.