Clicky

 Kaag: we hebben extra tijd nodig voor evacuatie Afghanistan

Kaag: we hebben extra tijd nodig voor evacuatie Afghanistan
24-08-2021 10:49 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - Er is "extra tijd" nodig om mensen uit Afghanistan te evacueren, zegt demissionair minister Sigrid Kaag van Buitenlandse Zaken. Buitenlandse troepen zouden op 31 augustus uit het land vertrekken, maar die deadline moet volgens de bewindsvrouw worden verlegd. "Want anders zullen heel veel mensen niet naar Nederland, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk of Frankrijk kunnen vliegen", aldus Kaag.

Verlenging van de deadline wordt dinsdag door de leiders van de G7-landen besproken. Volgens Kaag zijn "onder heel moeilijke omstandigheden" in de nacht van maandag op dinsdag weer tweehonderd mensen op het vliegtuig gezet. De minister weet niet hoeveel Nederlanders onder hen zijn.

Er zijn inmiddels meer dan achthonderd mensen naar Nederland gehaald. Nederland werkt op de luchthaven van de Afghaanse hoofdstad Kabul en bij de evacuaties nauw samen met Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Het is vooralsnog onduidelijk hoeveel mensen in totaal naar Nederland mogen komen.

Aanhangers Taliban

Kaag zegt geen informatie te hebben dat tussen de evacués ook sympathisanten van de Taliban zitten. De Franse regering meldt dat onder de Afghanen die naar het Westen zijn geëvacueerd, zich ook personen bevinden met banden met de Taliban.

Het is een "grote zorg" voor het kabinet dat aanhangers van de Taliban meekomen. Maar de evacuatie gebeurt onder grote druk en alle gegevens kunnen "niet heel goed gecheckt" worden op de luchthaven van Kabul, aldus Kaag.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,092
Diesel1,912

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions