Clicky


Consumentenvertrouwen in augustus gedaald

Consumentenvertrouwen in augustus gedaald
23-08-2021 11:23 | Financieel | auteur Redactie | Esther van der Wal

DEN HAAG  - De stemming onder consumenten was in augustus 2021 negatiever dan een maand eerder, meldt het CBS. Het consumentenvertrouwen kwam uit op -6, tegen -4 in juli 2021. Zowel het oordeel over de economie als de koopbereidheid verslechterde.

Met -6 lag het consumentenvertrouwen in augustus boven het gemiddelde over de afgelopen twintig jaar (-8). Het vertrouwen bereikte in januari 2000 de hoogste stand ooit (36). Het dieptepunt werd bereikt in maart 2013 (-41).

Consumenten negatiever over economisch klimaat

Consumenten waren in augustus negatiever over de economie dan in juli. De deelindicator economisch klimaat ging van -10 naar -11. Consumenten waren minder negatief over het economische klimaat in de afgelopen twaalf maanden, maar over de economie in de komende twaalf maanden waren ze minder positief.

Koopbereidheid verslechtert

De koopbereidheid kwam in augustus uit op -2, tegen 0 in juli. Consumenten oordeelden negatiever over de financiële positie in de afgelopen twaalf maanden en minder positief over de financiële situatie in de komende twaalf maanden. Ook vonden ze de tijd voor het doen van grote aankopen ongunstiger dan in juli.