Clicky

 
Transport Online - Brits ministerie meldt zeven doden in gedrang vliegveld Kabul

Brits ministerie meldt zeven doden in gedrang vliegveld Kabul

Brits ministerie meldt zeven doden in gedrang vliegveld Kabul
22-08-2021 11:00 | Buitenland | auteur ANP/DPA

LONDEN - Zeven Afghanen zijn in het gedrang rond de luchthaven van Kabul omgekomen sinds de machtsovername door de Taliban een week geleden, volgens het Britse ministerie van Defensie. Tienduizenden mensen proberen al een week via de luchthaven te vluchten voor de nieuwe machthebbers. Afgelopen week zijn meerdere doden in het gedrang gemeld. De Taliban bijvoorbeeld spraken van zeker twaalf doden. Er zijn ook enkele mensen door kogels geraakt.

Het is niet duidelijk waar het Britse ministerie zich op baseert. De mensenmassa bevindt zich voor een groot deel buiten het gebied waar buitenlandse militairen, voornamelijk Amerikaanse, actief zijn om de evacuaties mogelijk te maken. De menigte lijkt groter te worden door de naderende deadline die de Amerikaanse regering zich heeft gesteld voor het afronden van de operatie, 31 augustus. Wanhopige Afghanen zien het als hun laatste kans om weg te komen. Het wordt steeds moeilijker in de buurt van het vliegveld te komen door de menigte die er voor de toegang staat.

De Amerikaanse president Joe Biden heeft echter afgelopen week gezegd dat troepen van de VS mogelijk op de luchthaven blijven als er na 31 augustus nog Amerikanen in Afghanistan zijn. De evacuatie van buitenlanders en Afghanen die banden hebben met buitenlandse instellingen, is afhankelijk van de Amerikaanse aanwezigheid.

De Britse minister van Defensie Ben Wallace heeft er zondag in The Daily Mail op aangedrongen dat de Amerikanen langer op de luchthaven blijven dan tot 31 augustus. "Misschien krijgen de Amerikanen toestemming er langer te blijven en als ze dat krijgen, hebben ze onze volledige steun", aldus Wallace. Landen die mensen evacueren vanaf het vliegveld vrezen dat het voor die tijd onmogelijk zal zijn iedereen die daarvoor in aanmerking komt, weg te halen. Wallace zei dat hij "altijd heeft gezegd dat ze niet iedereen die ze willen kunnen evacueren".

Foto's

  • KLM Touringcar
    KLM Touringcar

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,101
Diesel1,760

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions