Clicky


Extra rijstrook A12 tussen Gouda en Woerden versneld klaar

Extra rijstrook A12 tussen Gouda en Woerden versneld klaar
07-05-2012 09:32 | Algemeen | auteur de redactie
Rijkswaterstaat neemt maandagochtend 7 mei de nieuwe, extra rijstrook op de A12 tussen Gouda en Woerden in gebruik. Dit is twee jaar eerder dan oorspronkelijk gepland. Hiermee verdwijnt de laatste flessenhals op de gehele corridor A12 Den Haag - Utrecht; voor het wegverkeer de belangrijkste schakel tussen de Duitse grensregio en Den Haag. Weggebruikers zijn in de ochtend- en avondspits op dit traject gemiddeld 8 minuten sneller. In de nachtelijke uren van zondag 6 mei op maandag 7 mei worden de laatste werkzaamheden verricht. Tijdens deze werkzaamheden zijn er snelheidsbeperkingen. Hierna geldt een maximum snelheid van 120 km/pu.

De extra rijstrook betekent dat er van Gouda naar Utrecht nu 4 rijstroken beschikbaar zijn. In de zomer van 2010 werd in de andere rijrichting al een spitsstrook opengesteld voor het verkeer.

Rijstrook twee jaar sneller klaar
Het afgelopen decennium heeft Rijkswaterstaat bewust gekozen voor de rol van professioneel opdrachtgever, die via een functionele uitvraag marktpartijen uitdaagt met eigen, slimme oplossingen te komen. Rijkswaterstaat beschrijft het 'wat' en geeft de opdrachtnemer de ruimte om het 'hoe' in te vullen. Aannemer Heijmans heeft hier als marktpartij maximaal invulling aan gegeven bij de aanleg van de extra rijstrook. Heijmans heeft voor een slimme uitvoeringswijze van de verbreding gekozen, waarmee een versnelling in de aanleg is gerealiseerd van twee jaar.

Door de Spoedwet Wegverbreding en het vervlechten van planstudie, voorbereiding en realisatie kon nog voor de aanbesteding al een versnelling gerealiseerd worden. Dit doordat de aanbesteding al tijdens de fase van planstudie is gestart, alle grootschalige onderhoudswerkzaamheden alvast uitgevoerd werden en er is gekozen voor een hevige, maar korte verkeershinder, waardoor de uitvoering sneller mogelijk was.

Combineren van werk met werk
Tijdens de werkzaamheden aan de A12 Gouda richting Woerden is ook een faunapassage (tunnel voor dieren) onder de A12 door aangelegd ter hoogte van de Enkele Wiericke. Deze faunapassage is een initiatief van provincie Zuid-Holland. Met deze faunapassage ontstaat een robuuste verbinding tussen twee belangrijke natuurgebieden, namelijk de Reeuwijkse Plassen en de Nieuwkoopse Plassen. Door de uitvoering ervan te combineren met de wegwerkzaamheden aan de A12 wordt werk met werk gecombineerd, en dat betekent minder verkeershinder voor de weggebruiker.

Aanleiding aanleg extra rijstrook
Op de rijbaan van de A12 richting Utrecht tussen knooppunt Gouwe en Woerden staan vrijwel dagelijks files. De versmalling van 4 naar 3 rijstroken bij Gouda, de invoeging van de N11 ter hoogte van Bodegraven en de aansluiting bij Woerden veroorzaken problemen in de doorstroming over het gehele traject. Voor de komende jaren is ook een groei van het verkeer voorzien, waardoor het probleem steeds groter zal worden. Daarom vergroot Rijkswaterstaat de wegcapaciteit op dit traject; de weg wordt verbreedt van drie naar vier rijstroken.