Clicky

 
Transport Online - Nederland heeft sinds woensdag 135 mensen geëvacueerd uit Kabul

Nederland heeft sinds woensdag 135 mensen geëvacueerd uit Kabul

Nederland heeft sinds woensdag 135 mensen geëvacueerd uit Kabul
21-08-2021 15:48 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - Nederland heeft tot nu toe 135 mensen uit Afghanistan naar Nederland gehaald. Dat blijkt uit cijfers die de ministeries van Buitenlandse Zaken en Defensie zaterdag hebben gepubliceerd. Het is voor het eerst dat er een overzicht is gemaakt van het aantal mensen dat is geëvacueerd sinds de Afghaanse hoofdstad Kabul weer in handen van de Taliban viel. Er wordt sinds woensdag gevlogen.

Het gaat zowel om mensen met een Nederlands paspoort als Afghanen die voor Nederland gewerkt hebben. Op de Willem Lodewijk van Nassaukazerne in Zoutkamp, waar die laatste groep wordt opgevangen, bevinden zich volgens de nieuwe gegevens momenteel 78 Afghaanse evacués.

De mensen die op de lijsten staan om geëvacueerd te worden, komen soms ook op vluchten van andere landen terecht. 118 geëvacueerden zijn met een toestel van de Nederlandse krijgsmacht meegevlogen, de overige zeventien met vliegtuigen van bondgenoten.

Tolken

Defensie heeft in totaal 368 evacués Afghanistan uit geholpen, van wie ook een groot deel door andere landen wordt geëvacueerd. Zaterdagmiddag is nog een toestel geland op Schiphol met 153 mensen aan boord. Zij waren eerst met een transportvliegtuig van Kabul naar een veilig land in de regio gebracht, en daarna doorgereisd. De meesten hebben Nederland niet als eindbestemming.

De regering is al jaren bezig met het naar Nederland halen van tolken die voor Defensie hebben gewerkt. Vanwege de ontwikkelingen in Afghanistan, waar de Verenigde Staten zich hebben teruggetrokken, werd er de laatste maanden meer vaart mee gemaakt. Toch zijn er nog tientallen tolken met hun gezinnen in dat land achtergebleven. Door de onverwacht snelle opmars van de Taliban is het inmiddels een stuk moeilijker geworden om ze het land uit te krijgen.

Woensdag besloot het kabinet onder druk van de Tweede Kamer dat mensen die in een andere hoedanigheid voor Nederland hebben gewerkt ook uit Afghanistan opgehaald moeten worden, net als de tolken samen met hun gezin. Samen met de ongeveer zevenhonderd Nederlanders die zich nog in Afghanistan bevinden, gaat het vermoedelijk om duizenden evacués.

Foto's

 • KLM Touringcar
  KLM Touringcar
 • Sipke Appel
  PH-KVG (MSN 20211)
 • Sipke Appel
  PH-CKA (MSN 33694)
 • Sipke Appel
  Reg: F-GKXZ (MSN 4137)

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,319
Diesel2,109

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 16 mei t/m zondag 22 mei

Alle Rijverboden