Clicky


Verzet in veel steden tegen coronamaatregelen voor evenementen

Verzet in veel steden tegen coronamaatregelen voor evenementen
21-08-2021 15:42 | Binnenland | auteur ANP

AMSTERDAM - In diverse steden zijn demonstranten op de been voor de actie Unmute Us. Ze protesteren tegen de coronamaatregelen die de evenementensector hard treffen. De betogers zijn de straat opgegaan in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Groningen, Eindhoven en Nijmegen. Alleen al in Amsterdam hebben zich duizenden mensen verzameld voor een wandeltocht door de stad. In Nijmegen zijn ongeveer 700 mensen bijeen.

Ze eisen dat evenementen vanaf 1 september weer met een volledige capaciteit mogen plaatsvinden. Volgens de organisatie hebben ongeveer 2000 organisatoren van festivals en evenementen, evenementenlocaties en leveranciers zich aangesloten bij het protest, onder wie de organisatoren van Lowlands, DGTL, North Sea Jazz, Best Kept Secret, A State of Trance en Soenda.

De actie volgt nadat demissionair premier Mark Rutte vorige week tijdens een persconferentie bekendmaakte dat discotheken en nachtclubs tot 1 november dicht blijven. Meerdaagse evenementen gaan sowieso tot 20 september niet door. Kort na de mededeling van Rutte werd de demonstratie van de evenementensector aangekondigd.

Protestparade

De duizenden demonstranten in Amsterdam lopen door de stad, voorgegaan door een truck met muziek. Ze dragen protestborden bij zich. Op elk bord staat op de achterkant het verzoek om 1,5 meter afstand te houden. In Nijmegen moeten de mensen op een stip op een grasveld bij de Waalkade staan.

Ook in Groningen trekt een protestparade door de stad. In een park in Utrecht zijn een paar duizend mensen bijeen, meldt RTV Utrecht. Volgens Omroep West lopen demonstranten uit Den Haag mee met de mars in Rotterdam, omdat Den Haag demonstraties niet toestaat. Ook het Ketelhuisplein in Eindhoven loopt al behoorlijk vol, meldt Omroep Brabant.