Clicky


Vliegtuig met 150 evacués uit Afghanistan naar Schiphol

Vliegtuig met 150 evacués uit Afghanistan naar Schiphol
21-08-2021 13:52 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - Rond 15.15 uur landt er op Schiphol een vliegtuig met ongeveer 150 mensen die zijn geëvacueerd uit Afghanistan. Dat heeft het ministerie van Defensie gemeld op Twitter.

Defensie heeft een luchtbrug voor evacuatievluchten vanuit de Afghaanse hoofdstad Kabul. Mensen worden uit Afghanistan naar een veilig land in de regio gebracht en van daaruit gaan de evacués met een groter toestel naar Nederland. Volgens de planning gaat er drie keer per dag een vlucht heen en weer naar een veilige luchthaven. Hiervoor heeft Defensie twee C-130 transporttoestellen beschikbaar. Een daarvan is sinds donderdag defect.

De eerste groep van 35 uit Afghanistan geëvacueerde Nederlanders landde woensdagavond op Schiphol. In de nacht van donderdag op vrijdag was er een evacuatievlucht uit Kabul met 53 personen aan boord, onder wie een Nederlander. Donderdag waren al 79 mensen opgehaald uit Kabul, onder wie negen Nederlanders. Vrijdagmiddag landde er op Schiphol een toestel met ongeveer 180 mensen.

Vrijdag zei demissionair minister van Buitenlandse Zaken Sigrid Kaag dat er nog meer dan zevenhonderd Nederlanders in Afghanistan zijn.

Nederland evacueert niet alleen Nederlanders uit Afghanistan, maar ook Afghanen die de Nederlandse missie in het land hielpen en nu gevaar lopen.